Doktor.se

Stjärtfluss

Medicinskt granskad

Huden i stjärten kan bli infekterad av streptokockbakterier. Det kallas för stjärtfluss och behandlas med antibiotika. Infektionen kan också spridas framåt i underlivet. Stjärtfluss är vanligast hos barn men du kan också få stjärtfluss som vuxen.

Vad är stjärtfluss?

Stjärtfluss är en streptokockinfektion i huden kring ändtarmsöppningen, ofta även framåt i underlivet. Streptokocker är en slags bakterier som kan orsaka många slags infektioner i kroppen, exempelvis halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation, rosfeber, svinkoppor och stjärtfluss. Det finns flera olika typer av streptokocker, som delas in i grupperna A, B, C och D. Ett annat namn för stjärtfluss är perianal streptokockinfektion. Perianal betyder runt ändtarmsöppningen.

Orsak till stjärtfluss

En vanlig orsak till stjärtfluss är infektion med grupp A-streptokocker (GAS). De smittar via direktkontakt och så kallad droppsmitta, till exempel om någon som har halsfluss hostar eller nyser.

Stjärtfluss är vanligast hos barn. Ofta sprids infektionen till stjärten efter att barnet eller någon närstående först fått en annan slags streptokockinfektion. Ett vanligt exempel är att barnet först får svinkoppor, en smittsam streptokockinfektion i huden, och kliar sig på kopporna och sedan kring ändtarmen. Stjärtfluss kallas därför ibland för svinkoppor runt ändtarmsöppningen.

Symtom på stjärtfluss

De typiska symtomen för stjärtfluss är

  • att området kring ändtarmsöppningen blir rött och svullet, kan även sprida sig till större delar av underlivet

  • att det kliar, irriterar och gör ont

  • att det gör ont att tömma tarmen.

Vissa barn undviker att gå på toaletten eftersom det gör ont. Det kan leda till förstoppning. Flickor kan också få flytningar.

Vad kan jag göra själv?

Vid stjärtfluss är det bra att lufta stjärten så att den lättare kan läka från infektionen. Använd bara löst sittande byxor och gärna underkläder i bomull som andas. Om barnet fortfarande använder blöja är det viktigt att byta den ofta, om inte låt gärna barnet sova utan underkläder.

Antibiotikabehandling påverkar även de nyttiga bakterier som finns i tarmen och kan därför göra att barnet blir dålig i magen. För att motverka detta kan du prova att ge ditt barn yoghurt eller fil som innehåller goda bakterier varje dag under behandlingstiden. På apoteket kan du också köpa kapslar med så kallad probiotika, om ditt barn är stort nog att kunna svälja dessa.

Behandling av stjärtfluss

Stjärtfluss behandlas med antibiotika antingen i flytande form eller tabletter. Om barnet är förstoppat kan det också behövas behandling som mjukar upp avföringen så att det är lättare att tömma tarmen.

När bör jag söka vård?

Sök vård om ditt barn har symtom som tyder på stjärtfluss, det vill säga om det är rött och svullet, kliar och gör ont kring ändtarmsöppningen, eller om det gör ont när barnet tömmer tarmen och det inte går över.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos Doktor.se arbetar erfarna läkare och sjuksköterskor. Som en del av primärvården kan vi hjälpa dig med att bedöma dina symtom och vid behov kan vi skriva ut läkemedel på recept. Ibland kan prover behöva tas för att ställa diagnos. Doktor.se har fysiska vårdcentraler på flera orter. Om du inte bor i närheten av någon av dessa kan vi hänvisa dig till vidare undersökning och vård.

Frågor och svar om stjärtfluss

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-03-28Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-18