Doktor.se

Ganglion

Medicinskt granskad

Ganglion är ofarliga, vätskefyllda utbuktningar som uppkommer vid en led eller sena. Vanliga ställen är vid handleden eller på fotryggen. Utbuktningarna brukar vara som en ärta i storlek, men kan bli upp till några centimeter i diameter. Ganglion ger sällan symtom, men kan göra ont om de trycker på en närliggande nerv. Ganglion kallas även för senknutor.

Orsak till ganglion

Orsaken till att ganglion uppkommer är inte helt klarlagd. En trolig förklaring är att det har bildats ett bråck, en utbuktning, som utgår från ledkapseln i en led eller i senskidan som håller senor på plats. Bråcket kan bero på en överproduktion av ledvätska, som skapat ett ökat tryck så att ledvätska läcker ut i en liten utbuktning, bråcksäck som fylls av ledvätskan. Ledvätska innehåller proteiner som gör den trögflytande. Kroppen kan suga upp vatten från bråcksäcken, men inte proteinerna, vilket gör att ledvätskan inuti gangliet blir ännu mer trögflytande, ungefär som gelé. 

Bildandet av ganglion kan ofta kopplas till en förändring i leden, till exempel en skada, inflammation eller överansträngning.

Symtom på ganglion

Ganglion känns igen genom:

  • Var de sitter. Utbuktningarna uppkommer i anslutning till en led eller sena. Ganglion vid en handled är det vanligaste, och näst vanligast är ganglion vid en fot, till exempel på fotryggen eller vid fotleden. Men de kan även uppträda vid andra leder.

  • Deras storlek och form. Ganglion är runda eller ovala och sällan större än några centimeter i diameter. Storleken kan variera, och svullnaden kan bli större om du använder leden mycket.

  • Hur de känns. Ganglion ger oftast inga symtom, men om utbuktningen trycker mot en nerv kan det ge smärta, domning eller att muskler runt omkring blir svagare.

Vad kan jag göra själv?

Om ganglion kommit efter att du överansträngt leden kan det vara bra att vila leden så försvinner ofta utbuktningen spontant. 

Du ska undvika att själv försöka sticka hål på utbuktningen, eftersom det lätt leder till infektioner.

Behandling vid ganglion

Ett ganglion försvinner oftast av sig själv inom några veckor. För det mesta behövs ingen behandling. 

Utbuktningar som ger besvär, till exempel när de sitter så att du har svårt att röra leden, eller om du har ont, kan kräva åtgärd. Det kan bli aktuellt att läkaren punkterar gangliet och tömmer den på innehåll. I vissa fall kan gangliet behöva opereras bort.

När bör jag söka vård?

Ganglion kräver sällan vård.

Du bör söka vård om något av följande stämmer in: 

  • Om du får en svullnad som gör ont samtidigt som den blir varm och röd.

  • Om du får ett ganglion som gör mycket ont eller sitter så att det är svårt att röra leden.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina symtom. För behandling av ganglion krävs fysisk vård. Doktor.se har fysiska vårdcentraler på ett flertal orter som du kan vända dig till.

Frågor och svar om ganglion

Några frågor och svar om ganglion.

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-05-07Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-20