Doktor.se

Skelett, muskler och leder

Medicinskt granskad

Skelett, muskler och leder arbetar hårt och det är lätt hänt att drabbas av skador. Dålig arbetsställning, otillräcklig uppvärmning, ojämn belastning – orsaker till skador kan vara många. Rörelseorganen kan också drabbas av sjukdomar, till exempel ledgångsreumatism och benskörhet.

Få råd och hjälp vid besvär i skelett, muskler och leder

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Exempel på sjukdomar och besvär

Vad gör skelettet?

Skelettet har många viktiga funktioner i kroppen. Det är både en stomme och ett skydd, men har långt fler funktioner än så.

Skelettet är viktigt för att:

 • stödja mjukdelar och muskulatur

 • skydda inre organen, till exempel hjärna, hjärta och lungor

 • fungera som ett lager för kalcium

 • inuti skelettet finns benmärgen som bildar blod

 • hålla kroppen upprätt och ge den form

 • fungera som en hävstång för musklerna

Vad gör lederna?

De olika benen i skelettet hålls ihop av leder. Tack vare lederna kan kroppen böjas och röra sig. I leden möts två eller flera ben. Ytan på benets ände kallas ledyta. Dessa ändar är täckta av brosk som ger skydd och stabilitet. Brosket är halt och hårt och ser till att ledytorna kan glida mot varandra. Runt leden sitter en ledkapsel fylld av ledvätska. På utsidan finns ledband som håller ihop leden och ser till att benen rör sig på rätt sätt.

Det finns olika slags leder, här är några exempel:

 • Gångjärnsleder, till exempel i armbågen, i fingrar och tår.

 • Kulleder som kan röras åt alla håll, till exempel höftled och axelled.

 • Planleder, som rör sig litegrann genom att glida på varandra, till exempel diskarna i ryggen.

Hur fungerar muskler?

Musklerna utgör ett stöd för skelettet, och ett skydd för inre organ. De ser till att vi kan röra oss.

Det finns tre sorters muskler i kroppen:

 • Hjärtmuskler är de muskler som finns i hjärtat. De är inte styrda av vår vilja, utan arbetar snabbt och uthålligt utan att vi behöver tänka på det.

 • Skelettmuskler är de muskler vi har i exempelvis armar, ben, rygg, nacke, skuldror, händer och fötter som vi kan styra så att vi rör oss. Kroppen innehåller över 600 skelettmuskler som samarbetar i muskelgrupper för att rörelserna ska bli smidiga.

 • Glatta muskler finns till exempel i blodkärl, luftrör, mage, tarmar och urinblåsan. De kan inte styras av viljan, utan arbetar på det sätt som behövs för att allt ska fungera. De ser till att blodet flyter, urinblåsan töms och att mag- och tarmkanalen fungerar som den ska. 

Vad gör senor?

Skelettmusklerna omges av en skyddande hinna av bindväv som är stark och elastisk. Där muskeln slutar övergår bindväven i en sena. Senorna kan vara allt från några millimeter till flera decimeter långa, och fäster muskeln vid skelettet. I vissa delar av kroppen som är utsatta för stora krafter ligger senorna skyddade i senskidor, kanaler av bindväv.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss på Doktor.se finns sjuksköterskor och läkare som kan ge dig råd och göra en bedömning av dina symtom. Vi hjälper dig med behandling, och kan i flera fall skriva ut läkemedel på recept.

Få råd och hjälp vid besvär i skelett, muskler och leder

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-05-07Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-20