Doktor.se

Bältrosvaccin

Medicinskt granskad

Vaccination mot bältros

Bältros är en sjukdom du kan få om du haft vattkoppor tidigare i livet. Det är en vanlig sjukdom hos personer över 50 år, och ger smärtsamma hudutslag som i värsta fall kan göra ont i flera månader. Det finns vaccin som skyddar mot bältros. Det ger också minskad risk för långvarig smärta om du ändå skulle få sjukdomen.

Vad är bältros?

Bältros är en virusinfektion som orsakas av samma virus som ger vattkoppor, och som bara personer som tidigare haft vattkoppor kan få. Viruset vandrar längs kroppens nervtrådar och vilar i nervknutor nära ryggmärgen i åratal, innan det aktiveras igen och vandrar tillbaka ut till huden.

Typiska symtom på bältros är smärta, hudutslag och blåsor; ofta på ett begränsat område runt ena halvan av bröstkorgen, som ett bälte. För de flesta går smärtan över efter ungefär en vecka, men vissa har ont i flera månader. Långvarig smärta är vanligast hos äldre, men även unga friska kan drabbas.

Det finns antiviral behandling mot bältros som kan ha effekt om behandlingen startas inom tre dygn efter att hudutslagen börjat synas. Det finns också vaccin mot bältros för personer över 50 år. Till skillnad från vattkoppor är det möjligt att få bältros mer än en gång, även om det är mer ovanligt. Läs mer om bältros här.

Hur fungerar vaccin mot bältros?

Vaccin fungerar genom att visa upp ett smittämne för immunförsvaret, så att det triggas att bilda antikroppar som ger skydd mot sjukdomen. Det finns två olika vaccin mot bältros.

Det första vaccinet godkändes 2006 och är ett så kallat levande vaccin som innehåller försvagat virus av samma virusstam som vattkoppsvaccinet, men i mycket större mängd. Det är inte godkänt för personer med försvagat immunsystem.

År 2018 godkändes ytterligare ett vaccin mot bältros som istället för levande virus innehåller ett så kallat antigen. Detta antigen är ett särskilt protein som finns på bältrosviruset, och på celler i kroppen som infekterats med viruset. I det nya vaccinet finns även hjälpämnen som gör att kroppens immunförsvar reagerar starkare, vilket förbättrar vaccinets effekt. Dessa hjälpämnen kallas för adjuvans. Sammantaget gör det att kroppen lär sig känna igen viruset, och kan bekämpa det om det blir aktivt igen.

2020 blev det nya vaccinet även godkänt för personer som är 18 år eller äldre och som har nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av en behandling eller sjukdom. Det nyare vaccinet är det som nu rekommenderas.

Vaccinerna skyddar mot sjukdomen, och minskar risken att drabbas av långvarig smärta om du ändå skulle få bältros.

Vem ska vaccinera sig mot bältros?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination för:

  • Personer som är 18 år eller äldre och har immunbrist på grund av sjukdom eller läkemedelsbehandling

  • Personer som är 65 år eller mer.

Folkhälsomyndigheten skriver i sin rekommendation att det är dessa två grupper som har den främsta medicinska nyttan av att vaccinera sig, men att även personer som är 50-64 år kan ha nytta av vaccinationen. Vaccinet är både säkert och effektivt även i åldern 50-64 år.

Även den som redan haft bältros kan vaccinera sig för att undvika att få sjukdomen igen.

Du ska inte vaccinera dig mot bältros om du är överkänslig mot något som finns i vaccinet.

När ska jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig mot bältros om du har fyllt 50 år, eller tidigare om du tillhör gruppen som har nedsatt immunförsvar.

Du ska inte vaccinera dig mot bältros när du har hög feber.

Hur går vaccination mot bältros till?

Bältrosvaccin ges genom en spruta, oftast i överarmen. Det vaccin som nu används mest, det nyare vaccinet, ges i två doser med två månaders mellanrum.

Skydd mot bältros med vaccin - biverkningar?

Vaccinet kan göra att du får ont vid injektionsstället, huvudvärk, muskelvärk och/eller att du upplever magtarmsymtom.

Frågor och svar om bältrosvaccin

Några frågor och svar kring bältrosvaccin.

Relaterade ämnen:

4 Maj, 202110 Januari, 2025

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.