Doktor.se

Därför kan det vara svårt att få erektion

3 Maj, 2024 ・ 3 min
En skäggig man i motljus illustrerar erektil dysfunktion

Erektionsproblem är något många män har svårt att prata om, trots att det är ett vanligt problem. Att få stånd är en komplex process, och det finns många orsaker till att det inte funkar. Effektiv behandling finns, men få söker hjälp.

Få hjälp nu vid erektionsproblem

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Erektion är ett ämne som kan vara känsligt hela livet, fast på olika sätt. Från tonåren och upp i 20-årsåldern kan det vara problem att få eller inte få erektion vid rätt tillfällen. Det är också vanligt att ha problem med för tidig utlösning.

Psykiska orsaker vanligt hos yngre

Erektionsproblem hos yngre män har ofta psykiska orsaker. Det kan till exempel handla om stress, nedstämdhet, nervositet, osäkerhet eller låsningar på grund av att det blivit problem förut. Samtal med din partner, eller med en psykolog, terapeut, läkare eller sexolog kan hjälpa mycket. Om du har underliggande besvär som stress eller nedstämdhet kan du behöva få behandling och stöd för att komma till rätta med både dessa och potensproblemen.

Sämre kärl vanlig orsak

För att kunna få en erektion är det avgörande att ha friska och spänstiga blodkärl som ser till att det snabbt går att fylla svällkropparna i penis med blod. Rökning, övervikt, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes eller brist på motion är vanliga orsaker till att kärlen fungerar sämre. Den här typen av fysiska orsaker till besvär med erektionen kommer ofta gradvis över tid, och är mycket vanligt.

Vid sämre funktion i kärlsystemet kan läkemedel mot erektil dysfunktion ha god effekt. Det hjälper också att ändra livsstilen, till exempel

  • Sluta röka om du röker

  • Gå ner i vikt

  • Dra ner på din alkoholkonsumtion

  • Öka din fysiska aktivitet

  • Regelbundet få in träning som ger ökad puls

Om du har högt blodtryck, höga blodfetter eller högt blodsocker ska du också se till att få effektiv behandling för dessa tillstånd.

Få hjälp nu vid erektionsproblem

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Nervsystemet har stor betydelse

Ett väl fungerande nervsystem är viktigt för att erektionen ska fungera. Neurologiska sjukdomar som MS och Parkinsons sjukdom påverkar ofta erektionsförmågan. Nervbanor kan också skadas i samband med ryggmärgsskador, operationer i underlivet eller strålbehandling.

Behandlingen anpassas individuellt beroende på hur nervfunktionen ser ut. Läkemedel mot erektionsproblem kan i många fall fungera bra.

För lite testosteron

En orsak till erektionsproblem kan ibland vara att du har för låga nivåer av testosteron, manligt könshormon. Det kan ge både minskad sexlust, låga energinivåer, nedstämdhet och svårigheter att få stånd. Mycket kraftig övervikt kan ge lägre testosteronnivåer, men halterna minskar också hos alla män med stigande ålder. Bristen kan upptäckas med ett blodprov.

 Allt för få söker hjälp

Trots att de flesta med erektionsproblem kan få effektiv behandling är det få som söker vård för sina besvär. Nu finns möjlighet att söka hjälp för erektionsproblem digitalt hos Doktor.se.

 

 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se3 Maj, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se

Fler artiklar om hälsa