Doktor.se

Femte sjukan ökade i flera länder

16 Maj, 2024 ・ 2 min

Under våren har barnsjukdomen femte sjukan ökat i flera länder i Europa, bland annat i Danmark, Irland, Nederländerna, Norge och Frankrike. Gravida kvinnor som misstänker att de är smittade bör söka vård på sin mödravårdsmottagning.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten rapporterar att de sett en ökning i barnsjukdomen femte sjukan under våren. De smittade får röda utslag på kinderna, och sjukdomen kallas därför ibland för ”örfilssjukan” eller på engelska för slapped cheek syndrome. På mörkare hud är utslaget rött eller lila, och ibland syns det inte alls. Det känns inte heller när du stryker över kinderna. Utslagen kan sprida sig till kroppen, särskilt utsidor av armar och ben, och kan klia och vara varma. Hos många är utslaget det enda symtomet, men andra symtom som förekommer är förkylningssymtom, feber, muskelvärk, huvudvärk, kräkningar och diarré. Främst drabbas barn, men sjukdomen kan spridas

Gravida bör vara uppmärksamma

När gravida smittas med femte sjukan, kan smittan spridas till fostret, vilket innebär en risk för att barnet drabbas av blodbrist i livmodern eller som nyfödd. Därför uppmanas gravida att vara uppmärksamma på symtom, och om det finns misstanke om smitta bör gravida söka vård på en barnmorskemottagning.

Därför kallas det femte sjukan

Innan det fanns effektiva vaccin fick nästan alla barn virussjukdomar som ger utslag, även kallat pricksjukdomar. De här barnsjukdomarna listades, och femte sjukan var på femte plats i listan:

  1. Mässling

  2. Scharlakansfeber

  3. Röda hund

  4. (Dukes sjukdom – används inte längre, visade sig inte vara en egen sjukdom)

  5. Femte sjukan

  6. Tredagarsfeber

Det medicinska namnet för femte sjukan är erythema infectiosum, och sjukdomen orsakas av parvovirus B19.

 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 Maj, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se

Här är tips på fler artiklar