Doktor.se

För mycket kött sliter på kärlen

11 Juni, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Den som tycker att en marmorerad entrecote eller perfekt grillad ryggbiff är den optimala sommarkosten kan behöva tänka om. Eller snarare, njuta med måtta. Mycket rött kött och charkvaror ökar risken för problem med både hjärtat och potensen. Högprotein-kost sliter också på njurarna. Här tipsar vi om kärlvänligare mat.

Bland kroppsbyggare har dieter med mycket protein länge varit populärt. Kanske ser du framför dig Sylvester Stallone som boxaren Rocky i filmklassikern från 70-talet när han kör trappträning varvat med att dricka råa ägg direkt från kylen?

Numera har det blivit mainstream att öka sitt intag av proteiner, och det finns många dieter som bygger på den metoden. Kanske inte i form av råa ägg, utan snarare med äggrätter, kött och proteintillskott.

För friska personer är det helt ok för kroppen att gå på en högprotein-diet ett tag. Det kan bidra till att känna sig mättare, och göra det lättare att nå eller bibehålla en hälsosam vikt. Men att ständigt få i sig höga halter av protein ökar risken för hälsoproblem. Särskilt om det innebär ett högt intag av kött och charkprodukter, eftersom de innehåller mycket kolesterol och mättat fett.

Mycket protein slitsamt för njurarna

En högproteindiet kan försämra njurfunktionen hos personer med njursjukdom. Det beror på att njurarna kan ha svårt att göra sig av med alla avfallsprodukter från nedbrytningen av protein. När protein bryts ner bildas bland annat urea och kreatinin. Friska njurar kan filtrera bort dessa avfall, men om njurarna inte fungerar som de ska kan ämnena ansamlas och belasta njurarna ytterligare, vilket kan förvärra njursjukdomen.

Kött och sötsaker sämst för kärlen

Det är väl känt att kosten kan påverka kärlen, och att friska kärl är viktiga för förmågan att kunna få och behålla en erektion. Det har gjort forskare vid Harvard University nyfikna på hur kosten påverkar mäns potens. De har därför analyserat data från 21 942 män i åldrarna 40-75 år som regelbundet fått svara på frågor om sin kost och hälsa sedan år 2000.

Resultaten visar att en hälsosam växtbaserad kost ger lägre risk för erektionsproblem än animalisk kost. Ett livsmedel som utmärkte sig negativt var kött, som tydligt kunde kopplas till högre risk för erektil dysfunktion.

Men växtbaserad mat kan också vara ohälsosam. Forskarna såg att högre konsumtion av gruppen ”ohälsosam växtbaserad kost”, till exempel efterrätter, sötsaker, vitt bröd, vitt mjöl, vitt ris och sötade drycker också gav högre risk för erektionsproblem.

Få hjälp nu vid erektionsproblem

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Satsa på frukt och baljväxter

På plussidan stack frukt och baljväxter ut i den här studien, och var tydligt kopplade till lägre risk för erektionsproblem. Att äta mer av hälsosam växtbaserad kost gav också lägre risk för prostatacancer.

En annan studie har undersökt hur kosten påverkar den sexuella funktionen hos män som redan har fått prostatacancer. Den gruppen har redan från början högre risk för erektionsproblem bland annat på grund av biverkningar av de läkemedel de behöver ta. Även i den gruppen hade män som oftare åt hälsosam växtbaserad mat bättre erektionsförmåga.

Bra kost för hjärtat, potensen och prostatan

Öka intaget av det som räknas som hälsosamma livsmedel från växtriket:

  • Frukt, satsa gärna på en flerfald av färger och den frukt som är i säsong.

  • Grönsaker, variera mellan olika sorter. Glöm inte bladgrönsaker som spenat, grönkål och sallad. Frysta grönsaker går också bra.

  • Baljväxter, hit räknas linser, bönor och ärtor.

  • Fullkorn, till exempel grovt bröd, knäckebröd, fullkornspasta, matvete, mathavre, fullkornsbulgur, fullkornscouscous, råris, havregryn eller rågflingor.

  • Nötter och frön, till exempel mandlar, linfrön, valnötter och chiafrön.

  • Vegetabiliska fetter, som olivolja och rapsolja är ett kärlvänligt alternativ för matlagning och dressingar.

Små förändringar har effekt

Det är inte nödvändigt att bli vegan eller vegetarian för att se effekter. Njut av en perfekt ryggbiff då och då, men försök till exempel att dra ner på kött och chark i vardagen.

Harvard-forskarna gjorde analyser av olika grupper, och såg att det gjorde skillnad att öka intaget av hälsosam växtbaserad mat. Kostförändringar kan också göra skillnad för personer som redan har fått hjärtproblem eller erektionsproblem.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Fler artiklar om mat och hälsa