Doktor.se

TBE-smitta spridd till större område

9 Juni, 2023 ・ 2 min

En analys av förra årets fästingsmitta visar att TBE finns spritt i större område än tidigare år. Nu finns smittan i 117 kommuner, och av dessa har 11 inte haft TBE-fall tidigare. Förekomsten av TBE är förhöjd i stora delar av Götaland och Svealand.

Förrförra året insjuknade rekordmånga i TBE, en sjukdom som beror på ett virus som sprids av fästingar. Viruset kan ge en inflammation i hjärnan och ryggmärgen som kan bli allvarlig. Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

Under förra året var det fortsatt många fall av TBE, visar en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten. De två senaste åren har antalet fall varit högre än alla andra år före 2021. Det finns många tänkbara förklaringar till de höga smittotalen, bland annat gynnsamma väderförhållanden och att det finns en stor population av skogsmöss och skogssorkar.

Större geografisk spridning

Stora delar av både Götaland och Svealand har nu konstaterat hög förekomst av TBE, men smittan kan finnas även utanför markerade områden.  Folkhälsomyndigheten konstaterar att fallen av TBE numera rapporteras från Gävle kommun och söderut, och att smittan sprids alltmer västerut.

Fästingsäsongen är igång

Det har redan rapporterats in ett antal fall av TBE i år, men nivåerna är ännu relativt låga. Det är hög tid för personer som vistas mycket utomhus i TBE-områden att ta vaccin för att skydda sig. Vaccin mot TBE ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, utan det är föräldrarnas ansvar att se till att barn över ett år får vaccinet. Andra åtgärder som kan minska risken för fästingburna smittor är

  • att kontrollera hud och kläder regelbundet för att hitta fästingar som kryper

  • att noggrant kontrollera huden varje dag för att hitta fästingar som bitit sig fast

  • att bära heltäckande kläder.

Här kan du läsa mer om fästingbett och TBE. Doktor.se erbjuder vaccin mot TBE på många av våra mottagningar samt i våra vaccinbussar.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.