Vad är bältros?
Det är en virusinfektion som ger smärtsamma hudutslag, typiskt på ena sidan av bröstkorgen och vidare bak över ryggen på samma sida som ett ”bälte”. Med det sagt kan utslagen komma var som helst på kroppen, till exempel i ansiktet, på halsen eller på ena armen eller ena benet.
Hur vanligt är det med bältros?
Ungefär var femte person drabbas någon gång i livet. De flesta får det bara en gång, men enstaka personer kan få bältros flera gånger. I takt med att fler och fler barn vaccineras mot vattkoppor kommer det bli mer ovanligt med bältros i framtiden. Du kan bara få bältros om du tidigare haft vattkoppor.
Hur hänger det ihop det här med vattkoppor och bältros?
Både bältros och vattkoppor orsakas av ett slags herpesvirus som heter herpes zoster. Det är alltså inte samma virus som ger munsår eller könssjukdomen herpes, utan ett annat virus i samma familj.
Om du blir smittad av herpes zoster får du vattkoppor. Efter att du haft vattkoppor lägger sig viruset vilande i dina nervknutor nära ryggmärgen. Där ligger det sedan, du blir inte av med det.
När du blir äldre kan viruset bli aktivt igen och då får du inte vattkoppor på nytt, utan bältros. Därför är det bara personer som haft vattkoppor som kan få bältros.
Varför är det viktigt att få behandling snabbt?
Det beror på att den behandling vi kan ge för att hämma viruset behöver startas igång så snabbt som möjligt, och senast inom tre dygn för att ha effekt. Behandlingen minskar smärtan och gör att infektionen läker fortare.
Det är främst personer över 50 år som vi behandlar, eftersom vi vet att den gruppen kan få svårare symtom och långdragna problem efteråt. Det beror på att motståndskraften mot den här typen av virus minskar med åldern.