Vad är smittskyddslagen?
En del könssjukdomar omfattas av smittskyddslagen, en lag som finns för att på bästa sätt hindra spridningen av sjukdomar som klassas som särskilt allvarliga för att de kan ge långvarig sjukdom, svårt lidande, medföra svåra konsekvenser eller till och med bli livshotande. Det kallas för allmänfarliga sjukdomar.
Här är exempel på sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen:
Klamydia – kan göra att du senare i livet får svårt att bli gravid, eller öka risken för utomkvedshavandeskap. Infekterade bitestiklar hos män kan leda till sterilitet. Klamydia går att bli av med genom behandling med antibiotika.
Gonorré – kan ge komplikationer som i framtiden gör det svårare att bli gravid, och öka risken för utomkvedshavandeskap. Kan spridas till andra delar av kroppen och ge ytterligare problem. Vid infektion i ögonen kan du få nedsatt syn. Kan i ovanliga fall spridas i blodet och ge blodförgiftning. Gonorré går att bli av med genom antibiotikabehandling.
Hiv – försvagar immunsystemet och kräver livslång behandling med läkemedel. Du kan inte bli av med hiv om du blivit smittad.
Syfilis – om infektionen inte behandlas kan det leda till allvarliga skador på hjärnan och hjärtat upp till 30 år efteråt. Det går att bli av med syfilis med hjälp av antibiotika om infektionen inte varat för länge.
Varför behövs smittspårning?
Om du tror att du kan ha fått klamydia, gonorré eller någon annan allmänfarlig sjukdom måste du testa dig. Du är också skyldig att medverka i smittspårning, för att försöka hitta den som smittat dig, och andra som kan ha smittats. Du behöver inte själv söka upp tidigare partners, och du är helt anonym. Det enda du behöver göra är att följa de instruktioner du får av vårdpersonalen.