Doktor.se

Kvalsterallergi

Kvalsterallergi innebär att du är allergisk mot en särskild sorts små spindeldjur. De finns på många ställen i hemmet men trivs framförallt i sängen där det är varmt och fuktigt. Symtom vid kvalsterallergi kan vara rinnsnuva och ögon som kliar.

Vad är kvalsterallergi?

Kvalsterallergi är en allergisk reaktion mot proteiner som finns både i kvalsters avföring och i döda kvalster. De kvalster som oftast ger allergiska besvär kallas för husdammskvalster och finns på många ställen i våra hem. De finns framförallt i sängar, möbler och textilier men allergen från kvalster kan också samlas i damm. Detta är anledningen till att många kallar kvalsterallergi för dammallergi i dagligt tal. Kvalster trivs i varma och fuktiga miljöer och är därför vanligare i södra och västra Sverige. Kvalsterallergi förekommer hos både barn och vuxna.

Symtom på kvalsterallergi

Då kvalster trivs i sängen är det vanligt att allergiska besvär uppkommer på natten eller morgonen. Vanliga symtom på kvalsterallergi är:

Vad kan jag göra själv?

Det finns en del saker du kan göra själv för att minska mängden kvalster i hemmet.

  • Tvätta dina sängkläder ofta, i minst 60 grader. 

  • Köp ett kvalsterskydd till din sängmadrass. 

  • Ventilera ditt hem ofta.

  • Dammsug inte i sovrummet innan läggdags eftersom detta virvlar upp de allergiframkallande ämnena i luften

Behandling vid kvalsterallergi

Vid lindriga allergiska besvär finns det receptfria antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar du kan ta. Det är samma läkemedel som används vid pollenallergi. Vid svår allergi mot kvalster kan läkaren skriva ut läkemedel på recept. Det finns även en allergivaccination som kan vara effektiv mot kvalsterallergi.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi har erfarna sjuksköterskor och läkare som kan ge dig råd vid kvalsterallergi men även hjälpa dig att bedöma dina besvär.

Frågor och svar om kvalsterallergi

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-02-27Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-04