Gräsallergi

Gräs är en av de vanligaste orsakerna till pollenallergi. Det finns många sorters gräs som kan ge allergi, och de blommar vid olika tidpunkter under sommaren. Receptfria läkemedel kan ofta lindra symtomen. Vid svåra gräsallergier kan allergivaccination vara ett alternativ.

Orsaker till gräsallergi

Gräsallergi är en av de vanligaste formerna av pollenallergi och beror på att immunförsvaret har bildat antikroppar mot pollen från gräs. När du andas in gräspollen startar därför immunförsvaret en reaktion där det frisätts flera olika substanser, bland annat histamin. Det ger olika former av allergisymtom, till exempel kliande ögon och näsa, nästäppa och vattnig snuva. 

Pollensäsongen för gräs varar från mitten av maj och ända in i september. Under sommarens torra och varma dagar är pollenhalterna från grässorter som högst. Att timotej kan ge allergi känner många till, men det finns många olika grässorter som kan ge reaktioner. Personer med gräsallergi är ofta känsliga mot flera sorter, och perioden med besvär kan bli lång. 

Vissa som har gräsalleri får korsallergi, det vill säga reaktioner på vissa livsmedel. Korsallergi är inte lika vanligt vid gräsallergi men det förekommer.

Här är några exempel på livsmedel som du kan reagera på om du är allergisk mot gräs:

  • spannmål, som vete, korn, havre eller råg
  • majs
  • ris
  • tomat
  • baljväxter som jordnötter, ärtor, sojabönor
  • melon

Symtom på gräsallergi

Symtomen vid gräsallergi är samma som vid andra formera av pollenallergi. Det vanligaste är symtom från näsa och ögon. Ögonen kliar, näsan kliar, du kan få nästäppa och vattnig snuva. Gräsallergi kan också ge utslag på huden. Läs mer om symtomen här.

Behandling vid gräsallergi

Vid allergier rekommenderas att du försöker undvika det som ger allergi, men när det gäller gräsallergi är det inte så lätt. Vissa saker kan du påverka, som till exempel att undvika att gräs kommer i kontakt med huden om det ger dig utslag och klåda. Du kan också försöka hålla nere halten av gräspollen inomhus med dessa tips.

Mot lindriga besvär av gräsallergi finns medicin som du kan köpa receptfritt på apotek. Det finns flera olika sorter att välja mellan. Tabletter med antihistamin och nässpray med kortison är bra alternativ för många. Det finns även ögondroppar med antihistamin om besvären är mest uttalade i ögonen. Om receptfri behandling inte hjälper kan du vända dig till oss på Doktor.se för rådgivning och om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept

Vid svår gräsallergi finns en behandling som heter allergivaccination eller hyposensibilisering.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss finns erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig bedöma dina symtom och ge dig råd. Vid behov skriver vi ut läkemedel på recept.

Frågor och svar om gräsallergi

Vad är gräsallergi?

Gräsallergi är en form av pollenallergi och innebär att du får en allergisk reaktion av gräspollen.

Finns det vaccin mot gräsallergi?

Det finns en behandling vid svår gräsallergi som kallas för allergivaccination eller hyposensibilisering. En sådan behandling kan göra att du tål gräspollen bättre och har färre symtom under lång tid. Trots att det heter ”vaccin” innebär det inte att du blir botad från din allergi, och det är heller inte alla som får effekt av behandlingen.

Är det skillnad på gräsallergi och pollenallergi?

Pollenallergi är ett samlingsnamn för en mängd allergier – gräsallergi är en form av pollenallergi.

Senast uppdaterad: 2021-09-24
Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med