Doktor.se

Brustet hjärta

Medicinskt granskad

Brustet hjärta eller takotsubo, som det också kallas, ger bröstsmärta eller svårigheter att andas och liknar en hjärtinfarkt. Takotsubo kan utlösas av stress, stark känslomässig påfrestning eller andra påfrestningar som en allvarlig sjukdom eller en operation.

Vad är takotsubo

Takotsubo är ett tillstånd som beskrevs första gången i Japan 1990. Symtomen liknar en hjärtinfarkt, men vid en undersökning syns att flödet till hjärtat inte är blockerat av en blodpropp så som vid hjärtinfarkt. Däremot slutar en stor del av hjärtats vänstra kammare arbeta, och sväller upp som en ballong. Det gör att det liknar ett traditionellt japanskt fiskeredskap för att fånga bläckfisk – takotsubo. 

Sjukdomen beskrivs ibland som en slags hjärtinfarkt trots friska kranskärl (kärlen runt hjärtat). En annan benämning är brustet hjärta, eller det längre medicinska begreppet takotsubo kardiomyopati. Kardiomyopati betyder hjärtmuskelsjukdom.

Orsak till takotsubo

Takotsubo är förknippat med stressande livshändelser. Hur mekanismen ser ut är ännu inte klarlagt, men det tycks vara så att rusande stresshormoner, till exempel adrenalin, tillfälligt kan skada hjärtat hos vissa personer. Brustet hjärta föregås ofta av intensiva fysiska eller känslomässiga händelser.

Exempel på saker som kan trigga takotsubo är:

  • att en närstående dör

  • att få besked om en allvarlig sjukdom

  • våld i nära relation

  • att förlora (eller vinna) mycket pengar

  • en skilsmässa

  • kroppslig stress, till exempel på grund av en kraftig infektion, benbrott eller operation

Symtom på takotsubo

Symtomen vid takotsubo liknar en hjärtinfarkt, och är bland annat:

  • bröstsmärta

  • andningssvårigheter

Takotsubo drabbar oftare kvinnor än män, och de flesta som drabbas är över 50 år. De som drabbas har sällan traditionella riskfaktorer för hjärtinfarkt såsom rökning, högt blodtryck, höga blodfetter eller diabetes.

Behandling vid takotsubo

Det finns ännu ingen standardbehandling för takotsubo, utan det behandlas på samma sätt som en hjärtinfarkt. Olika hjärtmediciner ges ofta, och behandling med betablockerare för att sänka nivån av stresshormoner. Däremot behövs inte kirurgi eller kärlvidgande ingrepp eftersom kranskärlen inte är tilltäppta.

När bör jag söka vård?

Om du får symtom som kan bero på hjärtinfarkt eller takotsubo ska du söka vård akut genom att ringa 112.

Det gäller till exempel om du får:

  • plötslig bröstsmärta

  • plötsligt får svårt att andas

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Om du får symtom på takotsubo eller hjärtinfarkt ska du genast ringa ambulans på 112. Vi kan inte hjälpa dig vid symtom som kan vara hjärtinfarkt.

23 December, 20204 September, 2023