Doktor.se

Dermatitis herpetiformis

Medicinskt granskad

Dermatitis herpetiformis är en hudsjukdom kopplad till glutenintolerans (celiaki) som orsakar kliande utslag och vätskefyllda blåsor. Det är vanligt få utslag på armbågar, underarmar, knän, i hårbotten, på korsryggen och runt ändtarmsöppningen. Den som har dermatitis herpetiformis behöver avstå från att äta gluten.

Vad är dermatitis herpetiformis?

Dermatitis herpetiformis är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen. Vid dermatitis herpetiformis, liksom vid glutenintolerans, reagerar immunförsvaret på ett ämne som kallas för transglutaminas, på grund av en reaktion som sker när du äter gluten. I tunntarmen där det finns mycket transglutaminas, uppstår därför en inflammation. Tarmluddet, som är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp näring från den mat vi äter, kan skadas. Dermatitis herpetiformis kallas också för hudceliaki. Här kan du läsa mer om glutenintolerans.

Symtom på dermatitis herpetiformis

Symtom på dermatitis herpetiformis är kliande blåsor, främst på armbågar, knän och underarmar, i nacken och hårbotten, samt i ryggslutet och sätesregionen.

Förloppet är ofta följande:

  1. Först bildas små knottror.

  2. Knottrorna omvandlas snabbt till vätskefyllda blåsor som kliar.

  3. Du kliar dig och eksem uppstår.

Klådan beskrivs ofta som stickande och brännande.

Du kan men behöver inte ha andra symtom på glutenintolerans, såsom

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har blåsor på huden eller om du tror att du har dermatitis herpetiformis eller glutenintolerans.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos Doktor.se arbetar många erfarna läkare. Som en del av primärvården kan vi hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning. Vid misstanke om dermatitis herpetiformis behöver du normalt lämna hudbiopsi och blodprov för att se om du har antikroppar mot transglutaminas. Doktor.se har fysiska vårdcentraler på flera orter där du kan bli undersökt och lämna prover.

Orsak till dermatitis herpetiformis

Orsaken till dermatitis herpetiformis är glutenintolerans.

Risken att drabbas ökar om du är

  • man, sjukdomen är något vanligare hos män än hos kvinnor

  • i trettioårsåldern.

Vad kan jag göra själv?

Om du fått diagnosen dermatitis herpetiformis behöver du äta en glutenfri kost resten av livet. Du bör dessutom undvika att äta mat som innehåller mycket jod, eftersom det kan förvärra besvären. Exempel på livsmedel som innehåller mycket jod är mjölk (större mängder), ost och havsfisk.

Behandling av dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis behandlas med en livslång glutenfri kost. Du bör också avstå från att äta stora mängder jod. Du får hjälp av en dietist. När du ställer om till en glutenfri kost kan det ta tid innan utslagen och blåsorna försvinner. Under den tiden kan du som har stora besvär behöva behandling med läkemedel.

16 Januari, 202323 Augusti, 2023