Doktor.se

Kramper i magen

Medicinskt granskad

Kramper i magen kan komma plötsligt och göra ont. För det mesta är de ofarliga, och beror på tillstånd som förstoppning, virusinfektion, matförgiftning eller IBS. I vissa fall kan kramper i magen bero på mer akuta tillstånd, som tarmvred, kolonischemi eller gallstensanfall.

Orsaker till kramper i magen

Kramper i magen kan ha många olika orsaker. De flesta är ofarliga tillstånd som går över av sig självt, eller med receptfria läkemedel.

 • Förstoppning kan ge kramper, smärta, uppblåsthet och hård, klumpformad avföring. Du kan köpa receptfria läkemedel på apotek mot förstoppning.

 • Matförgiftning betyder att maten blivit förorenad, oftast av bakterier. När mikroorganismerna förökar sig i maten bildar de gifter som gör dig magsjuk. Förutom kramp i magen har du oftast symtom som illamående, kräkningar, diarré och feber.

 • Infektion i mag-tarmkanalen av virus, bakterier eller parasiter kan ge kramp i övre delen av magen. Calicivirus, som ger den så kallade vinterkräksjukan, är den vanligaste mikroorganismen bakom maginfektioner. En infektion i mag-tarm-kanalen brukar även ge symtom som diarré, Illamående, kräkningar, feber, muskelvärk och huvudvärk.

 • IBS (irritabel bowel syndrome) är en vanlig sjukdom som drabbar mag-tarmkanalen, med symtom som kramper, buksmärtor, uppblåsthet, gaser, diarré och förstoppning. Många kan få bukt med sina symtom genom att anpassa kost och livsstil.

 • Mensvärk uppstår när livmoderns slemhinna ökar produktionen av prostaglandiner. Prostaglandiner är hormonliknande ämnen med många olika funktioner i kroppen. När du har mensvärk gör prostaglandinerna så att livmodern drar ihop sig för mycket, vilket kan ge magsmärta och magkramper. De gör också så att blodkärlen som förser livmodern med blod drar ihop sig, så att livmodern inte får tillräckligt med blod. Detta skapar den typiska molande, krampaktiga mensvärken i nedre delen av magen. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel hämmar produktionen av prostaglandiner och fungerar därför bäst mot mensvärk.

Akuta orsaker till kramper i magen

Det finns några allvarligare tillstånd med kramper och smärta i magen. Det här är exempel på akuta orsaker till kramper i magen:

 • Tarmvred, eller ileus, är ett akut tillstånd då du behöver söka sjukvård genast. Vid tarmvred har det blivit stopp i tunntarmen eller tjocktarmen. Förutom stark smärta, som kommer och går, är det vanligt med kräkningar och uppblåsthet. Vid tarmvred kommer det varken avföring eller gaser.

 • Kolonischemi är ett tillstånd när tjocktarmen inte får tillräckligt med blod. Då uppstår krampaktig smärta i nedre delen av buken och diarré, som efter något dygn ofta blir blodig.

 • Gallstensanfall ger en krampaktig smärta som kommer i intervaller, ofta efter intag av fet mat. Smärtan sitter ofta till höger i buken.

Om du tror att du har något av ovan tillstånd, bör du söka vård på din vårdcentral eller en jouröppen mottagning. Ifall det är stängt bör du söka vård på en akutmottagning.

Behandling av kramper i magen

Behandling av kramper i magen beror på orsaken. Vid ofarliga, tillfälliga tillstånd som förstoppning, tarminfektion eller mensvärk räcker det ofta med receptfria läkemedel. Vid kroniska tillstånd som IBS kan det behövas anpassningar av kost och livsstil. Vid akuta orsaker till kramp i magen behövs sjukhusvård.

Vad kan jag göra själv?

En värmedyna eller en flaska varmt vatten kan hjälpa mot kramper i magen. Att massera magen, gärna i samma riktning som tjocktarmen skyfflar maten, kan också hjälpa. Ifall du har kräkts och haft diarré, se till att du får i dig vätska för att förhindra uttorkning. Bäst mot uttorkning är vätskeersättning, som du kan blanda själv eller köpa på apoteket. Om du har förstoppning kan du köpa receptfria läkemedel som ger dig mjukare avföring.

När bör jag söka vård?

Har du svår smärta bör du söka vård akut. Sök också vård akut om du förutom kramp i magen också har något av följande symtom:

Sök vård på din vårdcentral ifall dina kramper kommer väldigt ofta, eller om du har kramp i magen samtidigt som något av följande symtom:

 • viktminskning

 • hud som ser gul ut, eller gulnade ögonvitor

 • svår smärta när du rör vid magen.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se har fysiska mottagningar på flera orter som du kan vända dig till. Här arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med att bedöma symtom och ge råd. Om det behövs kan vi hänvisa dig vidare för utredning.

13 Januari, 202319 September, 2023