Doktor.se

Pigmentfläckar

Medicinskt granskad

Pigmentfläckar är mörkare fläckar som innehåller mer pigment än resten av huden. Fläckar som förändras kan vara hudcancer, men de flesta pigmentfläckar är ofarliga.

Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar är godartade fläckar på huden med extra mycket melanin, det pigment i huden som ger den färg. De kan uppkomma på hela kroppen, beroende på vilken typ av fläckar det rör sig om. Alla kan få pigmentfläckar, oavsett hudfärg och hudtyp.

Olika typer av pigmentfläckar är solfläckar, melasma, leverfläckar, dermatofibrom och åldersvårtor. I vissa fall kan pigmentfläckar som förändras vara hudcancer. Resten av denna text kommer främst att handla om solfläckar och melasma. För att läsa mera om andra typer av pigmentfläckar, följ länkarna ovan.

Solfläckar – lentigo solaris

Solfläckar är en slags pigmentfläckar som beror på långvarig solexponering och därför blir vanligare med högre ålder. Den medicinska termen för solfläckar är lentigo solaris. Ibland kallas de felaktigt för leverfläckar, åldersfläckar eller lentigo senilis. Fläckarna kan komma snabbt eller utvecklas långsamt under många år. Det är vanligast att få solfläckar på områden av huden som ofta utsätts för sol, till exempel i ansiktet, på underarmarna eller på händerna. Fläckarna blir vanligare med ökande ålder.

Melasma

Melasma är en vanlig typ av pigmentförändring, där det bildas oregelbundna, mörkare, missfärgade partier på huden. De kan se ut som fräknar eller större fläckar, och förekommer främst i ansiktet. Melasma uppstår särskilt ofta om du exponeras för solljus i samband med hormonförändringar, till exempel under en graviditet. Ibland kallas tillståndet för kloasma.

Orsak till pigmentfläckar

Pigmentfläckar uppstår när huden producerar för mycket melanin. Beroende på vilken typ av fläck det gäller, kan det bero på exempelvis

  • långvarig solexponering

  • hormonförändringar, exempelvis vid en graviditet

  • en hudinflammation

  • ålder.

Solfläckar är vanligast hos personer med vit hud, som utsatts för mycket sol. Ultraviolett solljus påverkar de celler i huden som producerar färgämnet melanin, så att de fläckvis producerar mer.

Det är inte klarlagt vad som egentligen orsakar melasma, men det är vanligt att pigmentförändringarna kommer då huden utsätts för solljus i samband med hormonförändringar, till exempel en graviditet eller vid användning av p-piller. Troligen finns också en ärftlig komponent, eftersom det är vanligt att se liknande hudförändring bland genetiska släktingar.

Symtom på pigmentfläckar

Färgen på en solfläck kan variera från ljusbrun till mörkbrun, men färgen är jämn inom samma pigmentfläck. De är platta och ovala och förekommer främst på de områden av huden som ofta utsätts för sol. Med tiden kan fler fläckar uppstå och smälta samman till större fläckar.

Melasma kan ge bruna, gråbruna eller grönaktiga fläckar, vanligen mörkare än den egna hudfärgen. Fläckarna är oregelbundna och platta och är vanligast i ansiktet. De kan också förekomma på andra ställen som utsätts för sol, till exempel på underarmar eller hals. Melasma kan likna solfläckar men är oftast större.

Vad kan jag göra själv?

Du kan förebygga solfläckar och melasma genom att täcka huden vid stark sol och använda hög solskyddsfaktor.

Behandling av pigmentfläckar

Både solfläckar och melasma är ofarliga och behöver inte behandlas. Ibland minskar eller försvinner melasma av sig självt, exempelvis efter en graviditet. Den som av kosmetiska skäl vill få bort fläckarna kan göra det inom privat vård, efter att en hudläkare bedömt fläckarna och konstaterat att de är ofarliga.

När bör jag söka vård?

Sök vård om något av följande stämmer in på dig:

  • Du är osäker på om det är en pigmentfläck du har.

  • Fläcken blöder, förändras eller infekteras och blir inte bättre.

  • Fläcken är höjd över hudytan.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se kan som en del av primärvården hjälpa dig med en första bedömning av dina pigmentfläckar. Vi har också prickmottagning på våra vårdcentraler där vi kan hjälpa dig att kolla upp födelsemärken eller pigmentfläckar du är orolig över.

Frågor och svar om pigmentfläckar

9 Juni, 202223 Augusti, 2023