Doktor.se

Blindtarmsinflammation

Medicinskt granskad

Om blindtarmen blir inflammerad får du ont i magen som oftast känns i magens nedre högra del. Det lilla bihang som blir inflammerat sitter på första delen av tjocktarmen. Om du har symtom som kan bero på blindtarmsinflammation ska du söka vård.

Orsaker till inflammation i blindtarmen

Blindtarmen används i dagligt tal som namn på ett litet bihang som sitter på första delen av tjocktarmen. Bihanget är som en fingerformad ficka som sitter på tjocktarmen, långt ner på den nedre högra sidan av buken under naveln. Egentligen är blindtarmen namnet på den del av tjocktarmen (cecum) som bihanget sitter på. Bihanget kallas appendix inom vården, och inflammationen kallas för appendicit.

Orsaken till blindtarmsinflammation kan vara att öppningen till bihanget täppts till av avföring eller främmande föremål. I många fall finns ingen tydlig orsak till inflammationen.

Symtom på blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation ger symtom som kan vara mer eller mindre tydliga. Det kan vara svårt att känna igen symtomen. Det är vanligt att ha ett eller flera av dessa tecken på blindtarmsinflammation:

  • Smärta och ömhet runt naveln som sen flyttas nedåt till magens högra del.

  • Plötslig smärta från magens nedre högra del.

  • Att det gör mer och mer ont.

  • Att smärtan blir värre när du rör dig, hostar eller nyser.

  • Att du mår illa, kräks och har dålig aptit.

  • Låggradig feber, runt 38 grader, som kan förvärras om inflammationen fortsätter

  • Att du känner dig svullen runt magen

  • Förstoppning eller diarré

  • Gaser i magen

Blindtarmsinflammation kan leda till att bihanget brister, vilket kan orsaka en inflammation i bukhinnan, en bindvävshinna som omger organen i buken. Symtom på brusten blindtarm kan vara att de kraftiga smärtorna plötsligt försvinner, men att du efter en liten stund får ännu mer ont i magen och högre feber. Det är då viktigt att du snabbt får vård. Vid brusten blindtarm behöver du vård för operation och antibiotikabehandling så snabbt som möjligt.

Det är relativt vanligt att få blindtarmsinflammation som barn. De flesta som insjuknar är mellan tio och trettio år. Det kan vara svårt att bedöma symtomen hos barn, och veta hur ont det gör. Om du är osäker bör du kontakta vården för att få hjälp med en bedömning.

Behandling vid blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation behandlas ofta kirurgiskt, där blindtarmsbinhanget opereras bort. Innan operationen kan du få antibiotika för att behandla inflammationen.

När bör jag söka vård?

Om du eller ditt barn har symtom på blindtarmsinflammation bör du genast söka vård, du ska inte vänta.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vid symtom som tyder på blindtarmsinflammation är det inte lämpligt med digital vård, utan du ska kontakta en akutmottagning för fysisk vård så snart som möjligt.

Frågor och svar om blindtarmsinflammation

Några frågor och svar kring blindtarmsinflammation.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-07-19Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-19