Doktor.se

Springmask

Medicinskt granskad

Springmask är en tarmparasit som orsakar klåda runt ändtarmsöppningen. Den är vanligast hos barn mellan fem och tio år som sedan kan sprida smittan vidare i familjen. Det finns effektiv behandling, men det är vanligt att infektionen återkommer.

Få råd och hjälp vid springmask

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Orsak till springmask

Springmask är en infektion som främst drabbar barn där parasiten Enterobius vermicularis infekterar tjocktarmen. Denna mask infekterar bara människor.

På natten kryper honorna ut genom analöppningen för att lägga sina ägg och när detta sker kan en kraftig klåda uppstå. Barnet kan få svårt att sova, bli rastlöst och irriterat. Smittan sprids sedan vidare genom att äggen överförs via händer, sängkläder, underkläder och andra saker som vidrörts efter att barnet kliat sig i rumpan. Inte sällan infekteras flera personer i förskolan eller i hemmet.

Äggen kan överleva utanför kroppen i flera veckor och spridas via damm och föremål i hemmet. Ägg som hamnat i munnen kläcks i tunntarmen och larverna vandrar sedan ner i tjocktarmen. Larver kan också vandra tillbaka in i tjocktarmen via analöppningen. Det kan ta tre veckor för en äggbärande vuxen hona att utvecklas, vilket sedan kan starta en ny cykel. En vuxen parasit lever i tre månader.

Symtom på springmask

En lindrig infektion av springmask behöver inte ge några symtom, och barn kan därför gå runt med en infektion utan att det märks. Vanliga symtom på springmask är:

 • Maskar som syns i avföring eller runt ändtarmsöppningen. Maskarna är några millimeter långa, trådtunna och gulaktiga

 • Klåda som uppstår vid läggdags eller under natten, då värmen under täcket aktiverat maskarna

 • Klådan kan leda till rastlöshet och irritation.

Ibland kan masken även orsaka klåda i slidöppningen som blir röd och svullen. Den intensiva klådan kan leda till rivsår som kan bli infekterade av bakterier.

Vad kan jag göra själv?

Springmask smittar lätt och noggrann hygien är mycket viktigt för att minska risken att smittan sprids vidare.  Även om det är besvärligt är det avgörande att följa hygienråden nedan för att bli av med smittan i hemmet så ni inte drabbas på nytt. Skolan bör också meddelas så att de kan hålla utkik efter fler fall.

Här är råd för hur du kan bli av med smittan hemma samt minska risken för smittspridning:

 • Se till att de som har konstaterad infektion får behandling.  Kontrollera alla som bor i samma hushåll.

 • Städa och dammsug badrum och sovrum varje dag.

 • Tvätta händerna ofta och noga, speciellt efter toalettbesök och innan maten.

 • Använd egna handdukar som också ska tvättas regelbundet i 60 grader.

 • Byt sängkläder ofta och tvätta dem i 60 grader.

 • Använd pyjamasbyxor och underkläder som byts och tvättas varje dag.

 • Duscha stjärten varje dag.

 • Håll allas naglar korta.

 • Om det finns husdjur i hemmet, tvätta även dessa då ägg kan finnas i pälsen.

Behandling vid springmask

Springmask behandlas med läkemedel som finns i form av tabletter eller flytande lösning som finns att köpa receptfritt på apotek. Läkemedlet tas som en engångsdos som dödar maskar och kläckta larver, men inte deras ägg. När äggen kläcks kan du få en ny infektion. Därför behöver behandlingen upprepas efter 2 till 3 veckor för att bli av med alla parasiter. Ofta behandlas hela familjen, även de utan symtom, för att hindra en återinfektion.

Klåda runt ändtarmen kan komma av flera anledningar. För att vara säker på att det rör sig om springmask behöver du titta efter. Det går ofta att se maskar runt ändtarmsöppningen, särskilt under den aktiva perioden på natten. Maskar kan även ses i avföringen. Läkaren kan i de flesta fall ställa diagnos baserat på det du själv har kunnat se och de symtom du kan berätta om.

I vissa fall används ett så kallat tejpprov som innebär att en bit tejp trycks upprepade gånger kring analöppningen och undersöks i mikroskop för att finna äggen.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du känner igen symtomen. Det måste fastställas att det faktiskt är springmask och inte någon annan infektion eller parasit.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi har erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom. Om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.

Få råd och hjälp vid springmask

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Frågor och svar om springmask

Några korta frågor och svar kring springmask.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-07-30Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-18