P-piller

P-piller är en form av preventivmedel som du tar en gång om dagen. De innehåller hormoner, och gör bland annat att du inte får ägglossning. Rätt använda ger de ett mycket säkert skydd mot oönskad graviditet. Hos Doktor.se kan du få hjälp att förnya recept på p-piller.

Vad är p-piller?

P-piller är en sorts preventivmedel och används för att skydda mot oönskad graviditet. De kan också användas som behandling vid svår mensvärk, mycket rikliga blödningar eller vid oregelbunden mens. Vissa sorters p-piller används även som behandling av akne. 

Hur fungerar p piller?

Det finns två kvinnliga könshormoner som styr menscykeln. P-piller innehåller syntetiskt framställda varianter av dessa hormoner. Eftersom de innehåller två olika hormoner kallas de ibland för kombinerade p-piller. 

P-piller har tre effekter som sammantaget ger ett säkert skydd: 

 • De gör att du inte får ägglossning.
 • De gör sekretet i livmoderhalsen mer tjockt och segt, så att spermier får svårt att passera igenom in till livmodern. 
 • De gör slemhinnan i livmodern tunnare, vilket gör att den inte är kan ta emot ett befruktat ägg.

Positiva effekter av p-piller

Förutom att skydda mot graviditet kan p-piller också ha andra fördelar:

 • Du kan få mindre mens, eller att mensen helt uteblir.
 • Du kan få lindrigare mensvärk.
 • Gör det möjligt att skjuta upp mensen.
 • Kan minska problem med PMS och PMDS.
 • Kan minska problem med akne.
 • Minskar risken för äggstockscancer och cancer i livmodern och tjocktarmen.

Biverkningar av p-piller

När du börjar med p-piller kan du under en period uppleva fler biverkningar. Det är vanligt att kroppen behöver vänjer sig och att biverkningar efter en tid försvinner. 

Exempel på biverkningar av p-piller:

 • Spända bröst
 • Små blödningar
 • Huvudvärk 
 • Minskad sexlust
 • Nedstämdhet
 • Akne (en del får mindre problem med akne, andra får mer problem).

Det finns många sorters p-piller, och om du får biverkningar som inte gått över efter några månader kan du ta hjälp av din barnmorska eller läkare för att få prova en ny sort. Det finns också andra typer av preventivmedel som du kan prova. 

För vem passar p-piller?

P-piller är en bra och säker metod för dig som kan komma ihåg att ta en tablett vid ungefär samma tid varje dag. Kom ihåg att p-piller inte ger skydd mot könssjukdomar

P-piller ger också andra fördelar, som att mensen blir regelbunden och att problem med pms och riklig mens kan lindras. Med hjälp av p-piller kan du också skjuta på mensen om du till exempel ska resa bort.

För vem passar inte p-piller

P-piller passar inte som preventivmedel om du har svårt att komma ihåg att ta tabletter varje dag. 

Ett av hormonerna som finns i p-piller kan öka risken för blodpropp, även om det är ovanligt. Därför skrivs p-piller inte ut till dem som bedöms ha en ökad risk för blodpropp. Det gäller till exempel personer som är överviktiga, personer som själva haft en blodpropp tidigare eller har en nära genetisk släkting som haft blodpropp.

Om du just har fött barn behöver du vänta sex veckor innan du kan börja med p-piller. Det beror på att det finns en ökad risk för blodpropp när du precis fött barn. Risken är densamma oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt.

Hur ska jag göra om jag vill börja med p-piller?

Du behöver boka tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hos en gynekolog. P-piller skrivs ut på recept av en barnmorska eller läkare.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor, barnmorskor och läkare. Vi kan hjälpa dig med rådgivning och vi kan även förnya recept på p-piller. Doktor.se har även fysiska mottagningar som du kan vända dig till.

Frågor och svar om p-piller

Vad gör p piller?

P-piller gör att du inte får ägglossning, och utan ägglossning blir du inte gravid. De gör också att sekretet i livmoderhalsen blir tjockt och segt, så att spermier har svårt att passera in till livmodern. En tredje effekt är att slemhinnan i livmodern blir tunnare, så att den inte är förberedd för att ta emot ett befruktat ägg. Rätt använda ger p piller ett mycket säkert skydd mot oönskad graviditet.

När kom p-piller till Sverige?

P-piller blev godkända som preventivmedel i Sverige 1964. De hade innan dess funnits för behandling av svår mensvärk. Att de också kunde förhindra ägglossning och graviditet var så kontroversiellt att det nämndes under varningar och biverkningar.

Vad är akut p-piller?

Akut-p-piller används om du har haft oskyddat sex, eller till exempel om kondomen går sönder. Då kan du ta akut-p-piller i efterhand för att minska risken att du blir gravid. De kallas även för dagen-efter-piller.

Skyddar p-piller mot könssjukdomar?

Nej, p-piller skyddar inte mot könssjukdomar. Även om du tar p-piller behöver du använda kondom eller femidom för att skydda dig mot könsssjukdomar.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2021-10-05
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-06-21
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med