Doktor.se

Pollenallergi

Medicinskt granskad

Rinnande näsa, nästäppa, kliande ögon, nysningar och trötthet är vanliga symtom på pollenallergi. Allergi mot gräs och björk är de vanligaste varianterna av pollenallergi. De flesta kan lindra besvären med receptfria läkemedel. Det brukar göra symtomen hanterbara, även om de sällan försvinner helt.

pollenkalender & pollenprognos för Pollenallergi

Olika typer av pollen finns i luften under olika delar av året

Hjälp på 15 minuter

Om du har besvär av din allergi trots att du provat receptfria läkemedel kan du vända dig till oss på Doktor.se.

  • Om du känner igen dina symtom och behöver snabb hjälp med recept räcker det med att svara på några medicinska frågor. Då hjälper vi dig direkt i appen via kategori allergi/pollen

  • Om du har nya symtom och behöver rådgivning kan du få hjälp direkt i appen via videosamtal med våra sjuksköterskor och läkare.

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Orsaker till pollenallergi

Pollenallergi beror på en reaktion i immunförsvaret, där det har bildats antikroppar mot frön från träd eller gräs. I dagligt tal kallas pollenallergi ofta för hösnuva. Den medicinska termen är allergisk rinit. 

De ämnen som framkallar en allergi kallas för allergener. De antikroppar som bildats känner av så fort du andas in pollenkorn från luften.  Då startar en reaktion i immunförsvaret som innebär att det frisätts en mängd substanser, bland annat histamin. Reaktionen ger symtom som rinnsnuva, kliande ögon och ibland även astmasymtom.

Det vanligaste är att pollenallergi bryter ut i skolåldern eller i tonåren. För de flesta blir besvären mildare i vuxen ålder. Varför vissa personer bli allergiska är inte helt klarlagt. Barn som haft böjveckseksem, så kallat atopiskt eksem, har högre risk att senare utveckla allergier. Risken att drabbas är också högre om genetiska föräldrar eller syskon har allergi eller astma

Det finns flera sorters träd och gräs som kan ge upphov till pollenallergi. Eftersom växtligheten skiljer sig åt mellan olika länder finns det också olika pollenallergier i olika delar av världen. I Nordamerika är det till exempel vanligt med allergi mot ambrosiapollen (ragwood på engelska), och i Japan är det vanligt med allergi mot japansk ceder. I Sverige är det vanligast att vara allergisk mot pollen från björk, gräs och gråbo. 

Björkpollensäsongen börjar oftast i mitten på mars och slutar vanligtvis i mitten på juni.

Allergi mot björkpollen

Allergi mot björkpollen är den vanligaste typen av allergi i Sverige. De som är allergiska mot björk kan ofta få symtom även från al, hassel, bok och ek. Hassel är det träd som blommar först, ibland så tidigt som i januari-februari, och därför kan björkallergiker få symtom redan tidigt på året. Säsongen för björkpollen skiljer sig beroende på var i landet du bor, men halterna brukar vara som högst från slutet av april till mitten av maj.

Vid björkallergi är det vanligt att få allergireaktioner av vissa livsmedel. Det kallas för korsallergi och beror på att ämnen i dessa livsmedel liknar de ämnen du är allergisk mot. Immunsystemet tar helt enkelt fel. Men eftersom det inte är en äkta allergi blir reaktionen oftast inte lika kraftig som vid födoämnesallergier (matallergi). Den vanligaste reaktionen är att det kliar i munnen eller halsen och att näsan kliar och börja rinna. Här är några exempel på livsmedel som du kan reagera på om du är allergisk mot björk:

  • äpplen (oftast färska äpplen – äppelkaka och äppelmos kan gå bra)

  • päron

  • nötter, till exempel hasselnötter, valnötter, paranötter

  • jordnötter

  • rå morot

  • rå potatis, till exempel om du skalar potatis kan du börja nysa

  • stenfrukter, till exempel persika, nektarin, aprikos, plommon, körsbär, bigarråer

Allergi mot gräs

Gräsallergi är en av de vanligaste formerna av pollenallergi. Pollensäsongen för gräs varar från mitten av maj och ända in i september.

Allergi mot gråbo

Gråbo är en korgblommig växt som tillhör malörtssläktet. Gråbo är vanligare ju längre söderut i landet du kommer, och växer i vägkanter, på byggnadstomter, lastningsplatser, skräpiga platser och som ogräs i åkrar. Gråbo blommar relativt sent på säsongen, ofta från juli till mitten av september. Växten producerar stora mängder pollen, men de är tunga och sprids därför inte så långt. Allergi mot gråbo är vanligt i Sverige, men inte lika vanligt som allergi mot björk eller gräs. Gråboallergiker kan även få reaktioner av andra växter, som malört, maskros och prästkrage. 

Ungefär en fjärdedel av de som är allergiska mot gråbo får allergireaktioner av livsmedel, så kallad korsallergi. Det livsmedel som kan ge svårast symtom vid gråboallergi är selleri. Här är några exempel på livsmedel som du kan ge korsallergi om du är allergisk mot gråbo:

  • selleri 

  • morot

  • paprika

  • senap

  • vissa kryddväxter som persilja, koriander, basilika, oregano

  • brödkryddor som anis, fänkål, kummin

Symtom på pollenallergi

Symtomen är likartade oavsett vilken sorts pollen du är allergisk mot. Tecken på pollenallergi är symtom som: 

  • att näsan täpper igen

  • att näsan rinner 

  • att näsan kliar och att du nyser flera gånger i rad

  • att ögonen kliar och blir röda

  • att du blir trött

Pollenallergi kan också ge huvudvärk, och tröttheten kan göra att man känner sig hängig. Symtom på pollenallergi kan också likna symtomen vid förkylning. Några skillnader är att allergi varar längre tid, inte ger feber, inte ger ont i halsen eller tjock gulaktig snuva. 

Pollenallergi kan också ge astmasymtom som rethosta och att det blir tungt att andas.

Pollenallergi hos barn

När immunförsvaret drar igång en allergisk reaktion är det vanligt att känna en påtaglig trötthet och det kan vara svårt att koncentrera sig. För barn med pollenallergi kan skola och andra aktiviteter bli tyngre att orka med. Under pollensäsongen kan överkänsligheten mot andra saker också öka, till exempel livsmedel, pälsdjur eller starka dofter. Plötsligt tycker barnet kanske att äpplen kliar i munnen fast det brukar gå alldeles utmärkt att äta äpplen under vintern. Som förälder är det viktigt att vara uppmärksam på barnets symtom och upplevelser och ta dem på allvar. Det kan också vara bra att informera skolans personal, så de förstår och kan hjälpa till. Det kan handla om att kosten behöver anpassas under allergisäsongen, eller att byta platser i klassrummet så elever med pälsdjur hemma sitter lite längre ifrån.

Behandling vid pollenallergi

En viktig del av all allergibehandling är att försöka undvika det som ger allergi, men det är inte helt enkelt när det gäller pollenallergi.  Här finns mycket du kan göra själv (se sektionen ”Vad kan jag göra själv?”) som kan minska mängden pollen i din närhet.

Den andra delen av allergibehandlingen är läkemedel som lindrar symtomen. De börjar du ta när de pollen du är allergisk mot finns i luften. Lövträden som hassel och björk blommar på våren, följt av gräs på sommaren och gråbo på sensommaren. Det är en god hjälp att följa pollenrapporter och prognoser för att vara förberedd.

Läkemedel mot pollenallergi

Lindriga besvär från näsa och ögon kan behandlas med receptfria läkemedel. Det finns flera olika sorter (olika aktiva substanser) att köpa receptfritt på apotek. De är likvärdiga, men det är vanligt att uppleva att en sort fungerar lite bättre än en annan. Fråga apotekspersonalen om råd och prova dig fram till vilken som fungerar bäst för dig. Om du har svårare allergisymtom, eller om receptfria läkemedel inte hjälper tillräckligt bör du söka vård. Doktor.se erbjuder vård vid pollenallergi via vår tjänst Pollenkollen.se. Du kan också få rådgivning och läkemedel på recept via vår app eller på våra vårdcentraler. 

Här är exempel på läkemedel som ofta används vid pollenallergi:

  • Tabletter med antihistamin (receptfritt)

  • Nässpray med kortison. Hjälper framförallt mot nästäppa och rinnsnuva (receptfritt)

  • Nässpray med kortison och antihistamin. Hjälper framförallt mot nästäppa och rinnsnuva (receptfritt)

  • Ögondroppar med antihistamin. Hjälper mot besvär i ögonen (receptfritt)

  • Kortisontabletter (mot svåra besvär, endast på recept)

Få en snabb bedömning på nätet

Diagnos och behandling utan fysisk undersökning.

Hyposensibilisering – allergivaccination

För personer som har svår pollenallergi och inte blir tillräckligt hjälpta av vanliga mediciner finns en behandling som heter hyposensibilisering, eller allergivaccination. Behandlingen innebär att du får en liten dos av det du är allergisk mot vid upprepade tillfällen. Dosen stegras gradvis så att kroppen vänjer sig och du tål mer och mer. Behandlingen startas några månader innan pollensäsongen och måste sen fortsätta året runt i några år för att ge effekt. En vanlig behandlingstid vid pollenallergi är tre år.

Vad kan jag göra själv?

Det är svårt att helt undvika pollen, men här finns några tips på saker att tänka på:

  • När du varit ute och kommer hem, byt kläder och skölj bort pollen ur håret

  • Försök hålla sovrummet så fritt från pollen som möjligt. Håll dörren till sovrummet stängd under dagen och byt lakan ofta.

  • Om möjligt – be andra som sover i samma säng som du att också skölja håret

  • Förvara inte kläder du haft ute på samma ställe som rena kläder

  • Torka inte tvätt utomhus under pollensäsongen

  • Pollenhalten i luften är lägre på natten, tidigt på morgonen och efter att det regnat. Passa på att promenera och träna utomhus när halterna är lägre

  • Håll fönster och dörrar stängda under dagen 

  • Undvik att ha nära kontakt med pälsdjur som varit ute och fått pollen i pälsen 

  • Var mer noggrann med att dammsuga och våttorka under pollensäsongen

  • Läs pollenprognoser så du är beredd när halterna är höga

När bör jag söka vård?

Om du får symtom du inte känner igen och inte vet om det rör sig om allergi, är det bra att undersöka vad det kan vara. Likaså om du provat receptfria läkemedel men inte blivit bättre.
Sök vård akut om du börjar svullna i hals och läppar och/eller får svårt att andas.

Få råd och hjälp vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Frågor och svar om pollenallergi

Relaterade besvär:

14 Februari, 20204 September, 2023

Fler artiklar om pollen