Doktor.se

TBE Vaccin

Medicinskt granskad

TBE-vaccin skyddar mot fästingburen hjärninflammation, TBE. Det är ett virus som sprids med fästingar. Det ger i de flesta fall lindriga symtom, men upp mot var tredje smittad person får en hjärninflammation som kan bli allvarlig. Fästingar som bär på TBE finns främst i södra och mellersta Sverige, men smittan sprider gradvis ut sig över större områden. Personer som bor eller ofta vistas i riskområden rekommenderas att vaccinera sig.

Vad är TBE?

Tick Bourne Encephalitis, TBE, står för fästingburen hjärninflammation. Det är ett virus som smittar genom bett från fästingar. Det smittar inte mellan människor. Du kan läsa mer om sjukdomen, symtom och behandling här, TBE.

Vem ska vaccinera sig mot TBE?

TBE-vaccin rekommenderas för personer som:

  • bor året runt i riskområden

  • har fritidshus i riskområden

  • ofta vistas utomhus i områden med hög risk för smitta

  • ska vistas utomlands i andra länder där TBE förekommer

Som riskområden i Sverige räknas södra och mellersta Sverige, främst längs ostkusten. Många blir smittade varje år inom Upplands, Södermanlands och Stockholms skärgårdar samt runt Mälaren. Smittan har också blivit vanligare runt Vänern och Vättern.

När ska jag vaccinera mig?

TBE-smitta sker främst mellan april och oktober då fästingarna är aktiva, och allra flesta smittas under sommarmånaderna. Det bästa är att genomföra vaccinationen innan säsongen, för att säkerställa att du har ett skydd. Men om du inte hinner det är det bättre att ta vaccinet senare under säsongen än inte alls. Du har ett visst skydd redan efter första sprutan.

Hur går vaccinationen till?

Du kontaktar en vårdcentral eller vaccinationsmottagning som erbjuder vaccination mot TBE, eller kommer drop-in till en vaccinationsbuss. Sprutan med vaccin ges på utsidan av överarmen.

Personer under 50 år behöver vanligen tre doser under det första året. Personer som är över 50 år när vaccinationen påbörjas behöver vanligen fyra doser under det första året. Därefter ger vaccinet skydd mot TBE i tre år. Alla behöver sedan påfyllnadsdoser enligt ett särskilt schema för att behålla skyddet. 

Vad gör jag om jag glömt en dos?

Det bedöms från fall till fall beroende på din ålder och hälsa i övrigt. För de allra flesta går det bra att fortsätta med vaccinationsschemat när du kommer på det. Du behöver alltså inte börja om från början.

TBE vaccin biverkningar

Det är vanligt att det känns lite ömt och svullet på injektionsstället. Vissa kan också få en allmän sjukdomskänsla, bli trötta, må illa, få ont i huvudet eller ont i leder och muskler. Feber är en vanlig biverkning hos små barn, och då främst efter första dosen. Besvären går över inom några dagar. Allvarliga biverkningar av TBE-vaccin är mycket ovanliga.

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-03-26Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-20