Doktor.se

Utslag på händerna kan ha flera orsaker

4 Mars, 2022 ・ 2 min
Medicinskt granskad

På vintern har de flesta torra och nariga händer, och för de som redan har problemhud på händerna kan symtomen förvärras. Handeksem är en vanlig orsak till utslag på händerna, men utslagen kan också ha andra orsaker.

Händerna är utsatta för både väder, vind, vatten och kemikalier. I en del yrken är händerna extra utsatta, till exempel vid hantering av irriterande ämnen eller om det finns ett krav att tvätta händerna särskilt ofta.

Flera av de hudsjukdomar som kan uppstå på andra delar av kroppen kan också drabba händerna. I tillägg finns det sjukdomar som bara påverkar huden på händerna. Handeksem är en av de vanligaste orsakerna till utslag på händerna, men de kan också bero på andra tillstånd.

Vanliga och ovanliga orsaker till utslag på händerna

  • Atopiskt eksem/böjveckseksem kan ge utslag på händerna, särskilt hos tonåringar och vuxna.

  • Dyshidrotiskt eksem ger små eller större kliande och vätskefyllda blåsor på händerna, ofta på sidan av fingrarna. Förekommer också på fotsulorna.

  • Handeksem är mycket vanligt, och särskilt bland personer med yrken där händerna ofta kommer i kontakt med vatten eller rengöringsmedel. Vanliga symtom är torr och kliande hud på handryggen och mellan fingrarna. Kan vara allergiskt eller icke-allergiskt eksem.

  • Höstblåsor ger små gråaktiga blåsor i munhålan och på händer och fötter.

  • Nummulärt eksem/mynteksem ger myntstora fläckar av torr hud, oftast på armar och ben men kan också ge utslag på händerna.

  • Psoriasis ger hudutslag på olika ställen av kroppen. Det finns många olika varianter av psoriasis som yttrar sig på olika sätt. Det är vanligt att sjukdomen påverkar naglarna (nagelpsoriasis), men det finns också former som ger utslag på handflator och fotsulor (pustulös psoriasis).

  • Skabb ger svår klåda, och sicksackformade smala mönster under huden som kan synas på händerna.

Använd vantar och mjukgörande kräm

Vid torr, fnasig och irriterad hud är det viktigt att du skyddar huden så gott det går genom att

  • använda mild tvål och om möjligt minska kontakten med vatten

  • smörja händerna flera gånger varje dag.

  • använda vantar när du är ute i kallt väder.

Om du får utslag som du inte vet vad de beror på, och som inte går över med egenvård, är det bra att söka vård för att ta reda på orsaken.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
4 Mars, 2022