Doktor.se

Handeksem

Handeksem är mycket vanligt, särskilt bland människor som kommer i kontakt med mycket vatten och rengöringsmedel eller kemikalier i sitt yrke. Det finns flera olika typer av eksem som kan ligga bakom handeksem, till exempel kontakteksem eller atopiskt eksem.

Vad är handeksem?

Handeksem är mycket vanligt bland vuxna, särskilt hos personer som har ett yrke som innebär att händerna ständigt kommer i kontakt med vatten och rengöringsmedel eller kemikalier. De flesta handeksem är så kallade kontakteksem som kan vara allergiska eller icke-allergiska. Den icke-allergiska varianten av kontakteksem är den vanligaste orsaken, det som även kallas för irritationseksem. Problem med handeksem blir i många fall kroniska och kan vara svåra att få bukt med. 

Det finns även andra typer av eksem som kan uppkomma på händerna, till exempel nummulärt eksem, dyshidrotiskt eksem och atopiskt eksem (böjveckseksem). Likaså kan andra hudsjukdomar som psoriasis och skabb kan ge utslag på händerna. 

För att ställa rätt diagnos är informationen från dig viktig, det vill säga det du själv kan berätta om när utslagen börjat, om du arbetar i ett riskyrke, vad du misstänker kan ligga bakom och om du haft liknande symtom tidigare. I vissa fall kan du behöva remiss till en hudspecialist för en bedömning.

Symtom på handeksem

Symtom på handeksem kommer ofta på handryggar (handens ovansida) och mellan fingrarna där huden kliar och är torr, ibland sprucken. På ljus hud kan det uppstå röda fläckar. På mörk hud kan eksemet på handryggen vara mörkare eller ljusare än huden i övrigt, och den torra huden ser ofta gråaktig ut.

Vad kan jag göra själv?

En viktig del i behandlingen är det du kan göra själv för att minska kontakten med det som irriterat huden, och försöka se till att huden inte blir uttorkad. Här är tips på åtgärder du kan göra för att skydda huden:

  • Använd om möjligt bomullsvantar i plasthandskar. 

  • Vid allergisk kontaktallergi mot vanliga plasthandskar kan du behöva byta sort på plasthandskar till en variant som du tål. 

  • Försök att dra ner på kontakten med vatten och irriterande ämnen.

  • Använd rikligt med återfuktande och mjukgörande kräm. Smörj händerna flera gånger om dagen.

  • Tänk på att huden är känslig upp till flera månader efter att den ser läkt ut.

Behandling vid handeksem

Behandlingen beror på svårighetsgraden hos eksemet. Grunden i behandlingen är regelbunden användning av mjukgörande kräm. Utöver mjukgörande används kräm eller salva med kortison som din läkare skriver ut på recept (starkare än den som finns receptfritt). 

I vissa fall ordineras en behandling där händerna badas i kaliumpermanganat varje dag i några dagar. Eksem som blivit infekterat kan behöva behandlas med antibiotika.

När bör jag söka vård?

  • Om du har provat receptfri kortisonkräm men inte blivit bättre efter en veckas behandling.

  • Om du har eksem som inte blir bättre av den behandling som tidigare fungerat.

  • Om du har eksem som börjar se annorlunda ut än tidigare, sprider sig, vätskar sig eller om du misstänker att eksemet blivit infekterat.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge dig rådgivning. Om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept eller skriva remiss för bedömning av hudspecialist.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-26Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23