Doktor.se

Krupp

Medicinskt granskad

Krupp är en inflammation i luftstrupen som orsakas av virus. Hos små barn kan inflammationen ge en karakteristisk skällande hosta, särskilt på natten. Symtomen kan lindras av att du håller barnet upprätt och att barnet får andas in sval luft.

Orsaker till krupp

Krupp beror på en virusinfektion som ger en inflammation i luftstrupen, särskilt runt stämbanden. Den vanligaste orsaken är parainfluensavirus, men krupp kan även orsakas av andra virus, som till exempel influensavirus eller RS-virus. Sjukdomen är vanligast under vinterhalvåret. Hos vuxna ger dessa virus vanliga förkylningssymtom, men hos barn mellan sex månader och upp till tre år kan förkylningen övergå i krupp. Det beror på att utrymmet i luftstrupen är trängre hos barn och när slemhinnorna svullnar kan det leda till andningsbesvär. Kruppanfall kommer oftast under natten då barnet ligger ner. Barn som haft krupp en gång har lättare att få det igen i samband med nya förkylningar, men med tiden växer barnet ifrån det. 

Den medicinska termen för krupp är akut obstruktiv laryngit. Krupp kallas även för viruskrupp, men tidigare kallades sjukdomen för falsk krupp eller pseudokrupp. Att sjukdomen kallades falsk krupp var för att särskilja den från äkta krupp, difteri, som orsakas av difteribakterien. Difteri är mycket ovanligt i Sverige i dag på grund av god hygien och allmänna vaccinationer.

Symtom vid krupp

Infektionen börjar ofta som en förkylning, och barnet kan upplevas förhållandevis friskt när det somnar. Under natten kan barnet vakna med symtom som:

 • Karakteristisk skällande hosta 

 • Ansträngd andning, särskilt vid inandning 

Symtomen är ofta värst det första dygnet. Besvären har oftast gått över helt på mindre än en vecka.

Vad kan jag göra själv?

 • Håll barnet i upprätt läge, det underlättar andningen. Låt barnet sova i halvsittande ställning. När barnet inte sover kan det gärna sitta upp i famnen.

 • Sval luft kan lindra symtomen. Öppna fönstret eller gå ut.

 • Lugna och trösta barnet. Andas djupt och lugnt själv så du lättare kan trösta barnet.

 • Låt barnet dricka, dryck kan lindra symtomen.

 • Om barnet har täppt näsa kan nässpray göra det lättare att andas.

 • Höj huvudänden på sängen för att underlätta andningen. Du kan lägga en extra kudde under madrassen i huvudänden eller lägga några böcker under sängfötterna.

Behandling vid krupp

Det finns ingen behandling mot själva virusinfektionen Besvären brukar gå över med de åtgärder som du kan göra själv hemma. Vid svåra symtom finns flera olika läkemedel som kan ges på sjukhus eller akutmottagning för att dämpa hostan och göra det lättare att andas.

När bör jag söka vård?

I de flesta fall lindras besvären inom 15 till 30 minuter av att sitta upprätt och andas in frisk och sval luft. Sök vård om barnet:

 • får hög eller stigande feber i samband med krupp

 • har andningsbesvär som inte lättar av sval luft och upprätt läge 

Sök vård akut genom att ringa 112 om barnet:

 • har mycket svårt att andas

 • får blåfärgade läppar och fingrar

 • är mycket påverkat, blekt och svagt i kroppen

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna läkare och sjuksköterskor som kan hjälpa till med rådgivning och bedömning av symtom. Om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.

Frågor och svar om krupp

Relaterade besvär:

14 April, 202031 Augusti, 2023

Aktuella artiklar för din hälsa

Läs medicinskt granskade artiklar som handlar om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.