Det finns också några särskilda former av lågt blodtryck som delas in i undergrupper beroende på situationen då de uppstår.
Här är två exempel:
Lägesberoende lågt blodtryck: Är när du får blodtrycksfall i samband med en lägesförändring, det vill säga att blodtrycket sjunker onormalt mycket när du till exempel reser dig upp när du legat och vilat eller suttit ner. Kallas även för ortostatisk hypotoni
Lågt blodtryck efter måltid: Innebär ett lägre blodtryck en eller två timmar efter att du ätit. Det beror på ett ökat blodflöde till magtarmkanalen. I vanliga fall kompenserar kroppen för detta genom att dra ihop blodkärlen så att blodtrycken fortsätter vara normalt. Hos en del personer fungerar inte kompensationen, vilket kan leda till yrsel och risk för fallolyckor. Det är framför allt påtagligt för äldre personer, och personer med vissa medicinska tillstånd som högt blodtryck eller Parkinsons sjukdom. Även för dessa grupper är det dock viktigt att utesluta andra möjliga orsaker till symtomen. För dem som har säkerställd diagnos kan det hjälpa att äta mindre måltider, få i sig mer vätska och undvika alkohol. Kallas även för postprandiell hypotension.