Pollenallergi

Rinnande näsa, nästäppa, kliande ögon, nysningar och trötthet är vanliga symtom på pollenallergi. Allergi mot gräs och björk är de vanligaste varianterna av pollenallergi. De flesta kan lindra besvären med receptfria läkemedel. Det brukar göra symtomen hanterbara, även om de sällan försvinner helt.

Hjälp på 30 minuter

Om du upplever att receptfria läkemedel inte hjälper för att lindra din pollenallergi kan du få läkarbedömning och recept på behandling inom 30 minuter med vår samarbetspartner pollenkollen.se*. Det enda du behöver göra är att svara på några medicinska frågor om dina symtom, direkt på nätet. Patientavgiften är 100 kronor. Tjänsten passar bra om du känner igen symtomen och därför misstänker att du har pollenallergi, och behöver snabb hjälp med läkemedel på recept.

*Gäller ej Stockholm och Skåne

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Om du behöver rådgivning eller har symtom som du inte känner igen sedan tidigare kan du vända dig till oss på Doktor.se. Du kan få hjälp direkt i appen via videosamtal med våra sjuksköterskor och läkare. Om du behöver fysisk undersökning har vi vårdcentraler runt om i landet. Vi skriver även ut läkemedel på recept då det behövs.

Orsaker till pollenallergi

Pollenallergi beror på en reaktion i immunförsvaret, där det har bildats antikroppar mot frön från träd eller gräs. I dagligt tal kallas pollenallergi ofta för hösnuva. Den medicinska termen är allergisk rinit. 

De ämnen som framkallar en allergi kallas för allergener. De antikroppar som bildats känner av så fort du andas in pollenkorn från luften.  Då startar en reaktion i immunförsvaret som innebär att det frisätts en mängd substanser, bland annat histamin. Reaktionen ger symtom som rinnsnuva, kliande ögon och ibland även astmasymtom.

Det vanligaste är att pollenallergi bryter ut i skolåldern eller i tonåren. För de flesta blir besvären mildare i vuxen ålder. Varför vissa personer bli allergiska är inte helt klarlagt. Barn som haft böjveckseksem, så kallat atopiskt eksem, har högre risk att senare utveckla allergier. Risken att drabbas är också högre om genetiska föräldrar eller syskon har allergi eller astma

Det finns flera sorters träd och gräs som kan ge upphov till pollenallergi. Eftersom växtligheten skiljer sig åt mellan olika länder finns det också olika pollenallergier i olika delar av världen. I Nordamerika är det till exempel vanligt med allergi mot ambrosiapollen (ragwood på engelska), och i Japan är det vanligt med allergi mot japansk ceder. De vanligaste pollenallergenen i Sverige är björk, gräs och gråbo

Allergi mot björkpollen

Allergi mot björkpollen är den vanligaste typen av allergi i Sverige. De som är allergiska mot björk kan ofta få symtom även från al, hassel, bok och ek. Hassel är det träd som blommar först, ibland så tidigt som i januari-februari, och därför kan björkallergiker få symtom redan tidigt på året. Säsongen för björkpollen skiljer sig beroende på var i landet du bor, men halterna brukar vara som högst från slutet av april till mitten av maj.

Vid björkallergi är det vanligt att få allergireaktioner av vissa livsmedel. Det kallas för korsallergi och beror på att ämnen i dessa livsmedel liknar de ämnen du är allergisk mot. Immunsystemet tar helt enkelt fel. Men eftersom det inte är en äkta allergi blir reaktionen oftast inte lika kraftig som vid födoämnesallergier (matallergi). Den vanligaste reaktionen är att det kliar i munnen eller halsen och att näsan kliar och börja rinna. Här är några exempel på livsmedel som du kan reagera på om du är allergisk mot björk:

 • äpplen (oftast färska äpplen – äppelkaka och äppelmos kan gå bra)
 • päron
 • nötter, till exempel hasselnötter, valnötter, paranötter
 • jordnötter
 • rå morot
 • rå potatis, till exempel om du skalar potatis kan du börja nysa
 • stenfrukter, till exempel persika, nektarin, aprikos, plommon, körsbär, bigarråer

Allergi mot gräs

Gräsallergi är en av de vanligaste formerna av pollenallergi. Pollensäsongen för gräs varar från mitten av maj och ända in i september.

Allergi mot gråbo

Gråbo är en korgblommig växt som tillhör malörtssläktet. Gråbo är vanligare ju längre söderut i landet du kommer, och växer i vägkanter, på byggnadstomter, lastningsplatser, skräpiga platser och som ogräs i åkrar. Gråbo blommar relativt sent på säsongen, ofta från juli till mitten av september. Växten producerar stora mängder pollen, men de är tunga och sprids därför inte så långt. Allergi mot gråbo är vanligt i Sverige, men inte lika vanligt som allergi mot björk eller gräs. Gråboallergiker kan även få reaktioner av andra växter, som malört, maskros och prästkrage. 

Ungefär en fjärdedel av de som är allergiska mot gråbo får allergireaktioner av livsmedel, så kallad korsallergi. Det livsmedel som kan ge svårast symtom vid gråboallergi är selleri. Här är några exempel på livsmedel som du kan ge korsallergi om du är allergisk mot gråbo:

 • selleri 
 • morot
 • paprika
 • senap
 • vissa kryddväxter som persilja, koriander, basilika, oregano
 • brödkryddor som anis, fänkål, kummin

Symtom på pollenallergi

Symtomen är likartade oavsett vilken sorts pollen du är allergisk mot. Tecken på pollenallergi är symtom som: 

 • att näsan täpper igen
 • att näsan rinner 
 • att näsan kliar och att du nyser flera gånger i rad
 • att ögonen kliar och blir röda
 • att du blir trött

Pollenallergi kan också ge huvudvärk, och tröttheten kan göra att man känner sig hängig. Symtom på pollenallergi kan också likna symtomen vid förkylning. Några skillnader är att allergi varar längre tid, inte ger feber, inte ger ont i halsen eller tjock gulaktig snuva. 

Pollenallergi kan också ge astmasymtom som rethosta och att det blir tungt att andas.

Pollenallergi hos barn

När immunförsvaret drar igång en allergisk reaktion är det vanligt att känna en påtaglig trötthet och det kan vara svårt att koncentrera sig. För barn med pollenallergi kan skola och andra aktiviteter bli tyngre att orka med. Under pollensäsongen kan överkänsligheten mot andra saker också öka, till exempel livsmedel, pälsdjur eller starka dofter. Plötsligt tycker barnet kanske att äpplen kliar i munnen fast det brukar gå alldeles utmärkt att äta äpplen under vintern. Som förälder är det viktigt att vara uppmärksam på barnets symtom och upplevelser och ta dem på allvar. Det kan också vara bra att informera skolans personal, så de förstår och kan hjälpa till. Det kan handla om att kosten behöver anpassas under allergisäsongen, eller att byta platser i klassrummet så elever med pälsdjur hemma sitter lite längre ifrån.

Behandling vid pollenallergi

En viktig del av all allergibehandling är att försöka undvika det som ger allergi, men det är inte helt enkelt när det gäller pollenallergi.  Här finns mycket du kan göra själv (se sektionen ”Vad kan jag göra själv?”) som kan minska mängden pollen i din närhet.

Den andra delen av allergibehandlingen är läkemedel som lindrar symtomen. De börjar du ta när de pollen du är allergisk mot finns i luften. Lövträden som hassel och björk blommar på våren, följt av gräs på sommaren och gråbo på sensommaren. Det är en god hjälp att följa pollenrapporter och prognoser för att vara förberedd.

Läkemedel mot pollenallergi

Lindriga besvär från näsa och ögon kan behandlas med receptfria läkemedel. Det finns flera olika sorter (olika aktiva substanser) att köpa receptfritt på apotek. De är likvärdiga, men det är vanligt att uppleva att en sort fungerar lite bättre än en annan. Fråga apotekspersonalen om råd och prova dig fram till vilken som fungerar bäst för dig. Om du har svårare allergisymtom, eller om receptfria läkemedel inte hjälper tillräckligt bör du söka vård. Doktor.se erbjuder vård vid pollenallergi via vår tjänst Pollenkollen.se. Du kan också få rådgivning och läkemedel på recept via vår app eller på våra vårdcentraler. 

Här är exempel på läkemedel som ofta används vid pollenallergi:

 • Tabletter med antihistamin (receptfritt)
 • Nässpray med kortison. Hjälper framförallt mot nästäppa och rinnsnuva (receptfritt)
 • Nässpray med kortison och antihistamin. Hjälper framförallt mot nästäppa och rinnsnuva (receptfritt)
 • Ögondroppar med antihistamin. Hjälper mot besvär i ögonen (receptfritt)
 • Kortisontabletter (mot svåra besvär, endast på recept)

Hyposensibilisering – allergivaccination

För personer som har svår pollenallergi och inte blir tillräckligt hjälpta av vanliga mediciner finns en behandling som heter hyposensibilisering, eller allergivaccination. Behandlingen innebär att du får en liten dos av det du är allergisk mot vid upprepade tillfällen. Dosen stegras gradvis så att kroppen vänjer sig och du tål mer och mer. Behandlingen startas några månader innan pollensäsongen och måste sen fortsätta året runt i några år för att ge effekt. En vanlig behandlingstid vid pollenallergi är tre år.

Vad kan jag göra själv?

Det är svårt att helt undvika pollen, men här finns några tips på saker att tänka på:

 • När du varit ute och kommer hem, byt kläder och skölj bort pollen ur håret
 • Försök hålla sovrummet så fritt från pollen som möjligt. Håll dörren till sovrummet stängd under dagen och byt lakan ofta.
 • Om möjligt – be andra som sover i samma säng som du att också skölja håret
 • Förvara inte kläder du haft ute på samma ställe som rena kläder
 • Torka inte tvätt utomhus under pollensäsongen
 • Pollenhalten i luften är lägre på natten, tidigt på morgonen och efter att det regnat. Passa på att promenera och träna utomhus när halterna är lägre
 • Håll fönster och dörrar stängda under dagen 
 • Undvik att ha nära kontakt med pälsdjur som varit ute och fått pollen i pälsen 
 • Var mer noggrann med att dammsuga och våttorka under pollensäsongen
 • Läs pollenprognoser så du är beredd när halterna är höga

När bör jag söka vård?

Om du får symtom du inte känner igen och inte vet om det rör sig om allergi, är det bra att undersöka vad det kan vara. Likaså om du provat receptfria läkemedel men inte blivit bättre.
Sök vård akut om du börjar svullna i hals och läppar och/eller får svårt att andas.

Frågor och svar om pollenallergi

Hur vet jag om jag har pollenallergi?

Du kan misstänka en pollenallergi om du får allergisymtom varje gång det är mycket pollen i luften. Tecken på pollenallergi är till exempel trötthet, kliande ögon, rinnande näsa och nästäppa utan att du är förkyld. Lindriga allergisymtom som tydligt kan kopplas till pollensäsongen behöver oftast inte utredas. Vid svårare symtom, till exempel om du får svårt att andas, eller om det inte är helt tydligt vad symtomen beror på kan du behöva en allergiutredning. Det innebär bland annat att man gör olika test för pollenallergi.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi innebär att du får en allergisk reaktion av frön från vissa träd och/eller gräs. De vanligaste formerna är allergi mot björk, gräs och gråbo.

Kan jag träna med pollenallergi?

Ja, du kan träna trots pollenallergi. Pollenallergi är alltså inte som förkylning och halsont, då du ska undvika att träna. Tvärtom gör träning i allmänhet att du klarar pollensäsongen bättre, eftersom du är i bättre form. Men det är viktigt att lyssna in kroppen. Det kan hända att orken tar slut fortare, och att du behöver anpassa träningen. En anpassning är att träna mer inomhus när halterna är som högst. Om du helst tränar utomhus – välj de tillfällen då pollenhalterna är lägre, till exempel tidigt på morgonen eller när det regnar.

Vad är hösnuva?

I dagligt tal används hösnuva som ett annat ord för pollenallergi. Men hösnuva är egentligen ett bredare begrepp. Det är ett samlingsnamn på allergiska reaktioner på ämnen i luften som ger symtom som rinnsnuva, nästäppa, kliande näsa, kliande ögon och nysattacker. Hösnuva kan bero på olika ämnen i luften inomhus eller utomhus, bland annat pollen, kvalster, pälsdjur eller damm. Det medicinska ordet för hösnuva är allergisk rinit.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2020-02-14
Granskare: Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se
Senast granskad: 2023-04-26
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med