Doktor.se

Ont i ryggslutet

Medicinskt granskad

Smärta i ryggslutet är mycket vanligt, särskilt med ökande ålder. Vid många tillstånd kan bättre arbetsställning och ryggträning hjälpa. I en del fall är ryggvärken ett symtom på underliggande sjukdom som kan kräva behandling. Därför bör du söka vård om du får ont i ryggslutet och det inte går över.

Orsaker till smärta i ryggslutet

Ryggslutet kallas också för ländryggen, och ländryggssmärta kallas för lumbago inom vården. Sådan ryggvärk är mycket vanligt kan ha många olika orsaker. Det kan göra ont i ländryggen om du ofta jobbar i dålig arbetsställning, till exempel:

  • mycket stillasittande, till exempel framför dator

  • tunga lyft

  • lyft med böjd eller vriden kroppsställning

  • överbelastning.

Smärta i ryggslutet kan också komma av andra orsaker, bland annat:

Om du får ont i ryggslutet som gravid kan det bero på foglossning. En annan mer ovanlig orsak till smärta i ländryggen kan vara metastaser i skelettet på grund av spridd cancersjukdom.

Värk i ryggslutet tillsammans med andra symtom som feber och en allmän hängighet och sjukdomskänsla kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom. Därför ska du söka vård om du får dessa kombinationer av symtom, så att orsaken kan utredas.

Symtom vid smärta i ryggslutet

Att det gör ont i ryggslutet är en beskrivning som egentligen omfattar många typer av symtom. Smärtan kan till exempel vara huggande, skärande, molande eller strålande. Den kan komma i samband med vissa rörelser eller kännas hela tiden.

En mycket vanlig typ av smärta i ryggslutet är den som ökar när ryggen belastas eller i kombination med trötthet. En svag värk som kan öka gradvis efter en lång arbetsdag, och som lättar när du lägger dig på rygg och vilar. Sådan typ av smärta kan ofta bli bättre om du tänker på din arbetsställning, tar pauser i arbetet och tränar upp dina ryggmuskler.

Om du istället drabbats av ryggskott är det en smärta som hugger till när du rör dig på ett visst sätt. Olika underliggande tillstånd ger upphov till olika typer av smärta i ryggslutet.

Ont i ryggslutet – behandling

Behandlingen anpassas individuellt beroende på den underliggande orsaken. Om det är en underliggande sjukdom behandlas den sjukdomen, vilket kan lindra ryggsmärtan.

Vid tillstånd som inte kan kopplas till en annan sjukdom kan du få hjälp mot ryggsmärtan av en fysioterapeut.

När bör jag söka vård?

Sök vård om något av följande stämmer in:

  • Om ett barn får ont i ryggen

  • Om du haft ont i ryggen i två till tre veckor, särskilt om du är över 55 år.

Sök vård akut om något av följande stämmer in:

  • om du får ont i ryggen efter en olycka eller ett fall

  • om du förutom ryggvärken får nedsatt känsel eller domningar i benen eller området runt könsorganen

  • om du förutom ryggvärken känner dig svag i benen.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se arbetar sjuksköterskor och läkare. Vi kan hjälpa dig att bedöma dina symtom, ge rådgivning och behandling. Doktor.se har också fysiska vårdcentraler på ett flertal orter som du kan vända dig till för att bli undersökt.

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-02-18Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-20