Doktor.se

Könssjukdomar – då bör du testa dig!

10 Augusti, 2022 ・ 3 min

Könssjukdomar kan yttra sig på olika sätt, och ibland ger de inga symtom alls. Om du haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av en könssjukdom bör du testa dig.

Viktigt att behandla klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige, och sjukdomen kan behandlas med antibiotika. Det är viktigt att få behandling om du har fått klamydia, eftersom infektionen kan skada äggledarna så att det kan bli svårt att bli gravid senare i livet. Hos män kan bitestiklarna bli infekterade, vilket kan leda till sterilitet.

Syfilis ökade trots pandemin

Under pandemiåren smittades färre av sexuellt överförda sjukdomar totalt sett, men syfilis är en könssjukdom som inte följt statistiken. Antalet fall av syfilis har tvärtom ökat långsamt även under pandemin, och framför allt bland män som har sex med män.

Då bör du testa dig

Olika sjukdomar ger olika typer av symtom, och ibland får du inga symtom alls även om du är smittad. Smittan kan överföras genom samlag vaginalt eller analt. En del sjukdomar kan också smitta genom oralsex. Därför är det viktigt att du testar dig om du tror att du kan ha smittats. Rekommendationen är att vänta en vecka efter oskyddat sex innan du testar dig, för att sjukdomar ska kunna upptäckas.

Testa dig om:

 • du haft oskyddat sex och det finns en risk att du smittats

 • du haft sex med en person som testat positivt för en könssjukdom

 • du har symtom som skulle kunna vara en könssjukdom, till exempel blåsor eller sår på könsorganen, smärta i pungen, flytningar du inte känner igen, sveda när du kissar eller mellanblödningar.

Vanliga symtom vid könssjukdomar

Här kan du läsa mer om sexuellt överförda sjukdomar och de symtom de ger:

 • Gonorré – vanliga symtom är flytningar, sveda när du kissar, mellanblödningar eller smärta i pungen.

 • Hepatit B – symtombilden varierar mycket, och många får inga symtom. Tidiga symtom är allmänna infektionssymtom som feber, trötthet, huvudvärk och ont i kroppen. Efter cirka en vecka kan det tillkomma symtom som gulaktig färg i ögonvitor och hud, mörk urin och ljus avföring.

 • Herpes i underlivet – sveda när du kissar, blåsor och sår i underlivet.

 • HIV – inte lätt att upptäcka själv i tidiga stadier, sena symtom beror på försvagat immunförsvar och kan vara tumörer, kraftiga infektioner, hudutslag och trötthet

 • HPV – ett virus som kan ge vårtor i underlivet, så kallat kondylom. Många är symtomfria bärare av viruset.

 • Klamydia – vanliga symtom är sveda när du kissar, flytningar och mellanblödningar.

 • Mykoplasma i underlivet – sveda när du kissar, klåda, flytningar, mellanblödningar.

 • Syfilis – ett vanligt tecken är sår på könsorgan, vid analöppning eller munnen. Alla får inte symtom.

 Hos Doktor.se kan du få hjälp med testning av klamydia via våra digitala tjänster. Om du behöver hjälp med bedömning och behandling vid ett utbrott av herpes kan du få hjälp inom 30 minuter hos vår samarbetspartner herpeskollen.se. Du kan också vända dig till en STI eller STD-mottagning som är specialiserad på sexuellt överförda sjukdomar, en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral för provtagning. Doktor.se har fysiska vårdcentraler över hela Sverige som du kan vända dig till.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se10 Augusti, 2022