Doktor.se

Mykoplasma i underlivet

Medicinskt granskad

Mykoplasma i underlivet beror på en bakterie som heter mycoplasma genitalium. Bakterien sprids vid oskyddat sex. Många som bär på bakterien vet inte om det eftersom det är vanligt att inte ha symtom.

Vad är mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium är en sorts bakterie som kan orsaka infektioner i urinröret och könsorganen. Den vanligaste smittvägen för mykoplasma i underlivet är vaginalt samlag utan kondom. Smittan kan också spridas genom andra former av sex då sperma eller sekret från slidan kommer i kontakt med slemhinnor.

Mycoplasma genitalium – symtom

Inkubationstiden, tiden från det att du blivit smittad tills du får symtom, är vanligen 10 till 14 dagar. Många som smittas märker det inte eftersom det är vanligt att inte ha symtom. 

Symtom vid mykoplasma i underlivet är till exempel:

  • att det svider när du kissar

  • att det kliar i underlivet

  • att du får annorlunda flytningar från slidan 

  • att kvinnor får mellanblödningar

  • att kvinnor får ont i nedre delen av magen

  • att män får flytningar från penis

  • att män får ont i pungen

Infektionen kan ge komplikationer som infektion i livmodern eller äggledare hos kvinnor eller bitestikelinflammation hos män.

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du har en infektion i underlivet bör du söka vård, så att du får reda på vad det är och kan få rätt behandling. Symtomen vid mykoplasma i underlivet liknar dem vid flera andra sjukdomar som till exempel klamydia, gonorré och urinvägsinfektion.

Vilka bör testas för mycoplasma genitalium?

Om du har symtom som stämmer in på mykoplasma i underlivet ska du ta upp det med din läkare. Eftersom flera sjukdomar har likartade symtom är det viktigt att ta reda på orsaken så att du kan få rätt behandling. I nuläget rekommenderas provtagning om något av följande stämmer in:

  • Du har symtom som kan bero på mykoplasma i underlivet, och prover har visat att du inte har klamydia

  • Du har behandlats för klamydia men har fortfarande symtom

  • Du har haft oskyddat sex med en partner som har mykoplasma i underlivet

Mycoplasma genitalium - behandling

Mykoplasma i underlivet kan behandlas med antibiotika. Eftersom bakterien saknar cellvägg, där vissa läkemedel utövar sin effekt, behövs andra typer av antibiotika för att behandla en mykoplasma.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna läkare, sjuksköterskor och barnmorskor som kan hjälpa dig att bedöma symtom och ge dig rådgivning. Vid infektion av mykoplasma i underlivet behövs undersökning och provtagning på vårdcentral, ungdomsmottagning eller hud-och  könsmottagning. Doktor.se har fysiska mottagningar du kan vända dig till.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-03-31Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-05