Bältros är en virusinfektion som ger hudutslag och blåsor som gör ont. Infektionen orsakas av samma virus som ger vattkoppor, och det är bara personer som tidigare i livet haft vattkoppor som kan få bältros. Det är vanligt att utslagen sitter på ena sidan av överkroppen.
Bältros
Orsaken till bältros - sambandet med vattkoppor
Bältros kallas också för herpes zoster och orsakas av samma virus som ger vattkoppor, Varicella zoster. Hos personer som haft vattkoppor stannar viruset kvar i kroppen även efter att infektionen har läkt. Viruset vandrar längs nervtrådar från huden längre in i kroppen, och gömmer sig i nervknutor nära ryggmärgen. Där kan vattkoppsviruset ligga vilande i många år utan att ge några symtom.
Senare i livet, ofta när vi blir äldre, kan viruset aktiveras igen. Det vandrar då tillbaka längs nervtrådarna ut mot huden igen och orsakar en ny infektion. Men istället för vattkoppor leder det till bältros.
Det kan hända i situationer då immunförsvaret är kraftigt försvagat, men de flesta som får bältros är fullt friska. Bältros är en vanligt förekommande sjukdom hos personer över 50 år. Det är bara personer som haft vattkoppor som kan få bältros.
Bältros - symtom och sjukdomsförlopp
Utslagen och smärtan vid bältros kan uppkomma var som helst på kroppen, men det är vanligt att utslagen kommer på ett begränsat område som ett bälte som sträcker sig runt vänstra eller högra sidan av bröstkorgen. Utslagen kan också komma i ansiktet, vid halsen, på en arm eller ett ben. Det är ovanligt att bältros förekommer dubbelsidigt, det vill säga på båda sidor av kroppen.
Några dagar innan hudutslagen kan du få symtom i form av:
huvudvärk
ljuskänslighet
en allmän sjukdomskänsla
Därefter kommer ett obehag i en begränsad del av huden med symtom som:
en smärtsam brännande, domnande, stickande eller svidande känsla
att huden blir känslig för beröring
Efter ungefär tre till sex dagar tillkommer:
hudutslag i området som har gjort ont. På ljus hud syns tydliga röda utslag, men på mörk hud kan de vara svårare att se.
utslagen utvecklas till små vätskefyllda blåsor som sitter i grupper
blåsorna spricker och sårskorpor bildas ovanpå
Smärta är ofta det första symtomet på bältros och upplevs olika från person till person. Det är inte ovanligt att smärtan är påtaglig och intensiv. Smärtan brukar klinga av efter ungefär en vecka, men vissa personer har smärtor i flera veckor eller ännu längre. Risken för att smärtan blir långvarig ökar med åldern.
Blåsorna läker av sig själva inom en till två veckor. Efter ytterligare någon vecka har sårskorporna fallit av.
Läs även vår artikel "Läkaren förklarar: Vad är bältros och vilka drabbas?"
Bältros - följder och komplikationer
Bältros kan ge allvarliga följder. Ungefär 15-20 procent av de som drabbas får en besvärligare infektion, och risken är större ju äldre du är när du blir sjuk. För personer som har nedsatt immunförsvar kan bältros bli mycket allvarligt. Infektionen kan då bli mer omfattande och smärtsam. Dessutom ökar risken för att infektionen sprids till ögonen eller hjärnan.
Den typen av komplikationer är dock ovanlig. De vanligaste komplikationerna är att det blir besvärliga bakterieinfektioner i såren, och att den drabbade kan få långdragna problem med mycket smärta.
Bältros - smitta
Du kan inte smitta andra så att de får bältros. Enda sättet att få bältros är att först ha vattkoppor, och att det viruset sen blir aktivt på nytt. Det innebär att en person som aldrig haft vattkoppor inte heller kan få bältros.
Vattkoppor är mycket smittsamt, och smittar genom droppsmitta via luften. Även fast det är samma virus är bältros inte alls lika smittsamt. Bältros kan smitta vid kontakt med vätska från blåsorna. Det kan leda till vattkoppor hos personer som inte haft det tidigare, och inte är vaccinerade.
Bältros kan smitta tills blåsorna försvunnit och det har bildats sårskorpor. Så länge du har blåsor kvar bör du tänka på att undvika direktkontakt med personer som inte haft vattkoppor, eller fått vaccin mot vattkoppor.
Vad kan jag göra själv?
Det finns flera saker du kan göra själv. Här är några exempel:
Smärtstillande. Du kan använda smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol om du har ont.
Tvätta försiktigt. Håll utslagen rena och torra för att undvika att du får infektion i såren. Det är lätt hänt att få in bakterier när du kliar. Tvätta utslagen med tvål och vatten.
Lindra klådan. Du kan lindra klåda med till exempel kylbalsam, alsollösning, alsolsprit, kallt vatten eller gel med aloe vera. Våta kompresser på utslagen kan hjälpa till att lindra smärta och klåda. Undvik att använda kräm med kortison, eftersom det kan öka risken för bakterieinfektioner.
Behandling vid bältros
Behandlingen beror på hur svåra besvären är. Lätta besvär kan behandlas med receptfria smärtstillande medel. I andra fall räcker det inte och det är då viktigt att få hjälp med effektiv smärtlindring vid bältros av en läkare. Personer som är över 50 år och har svårare symtom, till exempel kraftig smärta redan innan utslagen blossat upp och många utslag, har ökad risk för att få långvariga smärtor. Effektiv behandling i god tid minskar risken för att smärtproblemen blir långvariga.
Personer över 50 år får ofta behandling med ett läkemedel som hämmar viruset, så kallad antiviral eller virushämmande behandling. För att läkemedlet ska ha effekt behöver behandlingen starta så snart som möjligt, och senast inom tre dygn efter att utslagen har börjat synas.
Vaccin mot bältros
Det finns bältrosvaccin som är godkänt för personer över 50 år och även för personer som är 18 år eller äldre och har nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av en sjukdom eller behandling.
Folkhälsomyndigeten rekommenderar vaccination för vuxna som har nedsatt immunförsvar, och för personer som är 65 år eller äldre. De kommenterar att personer i åldern 50-64 år också kan ha nytta av vaccinet, och att det är säkert och effektivt även i dessa åldrar.
Vaccin mot bältros ingår inte i allmänna vaccinationsprogram, utan du får själv betala för vaccinationen.
När bör jag söka vård?
För personer under 50 år med lindriga besvär är det inte nödvändigt att söka vård eftersom besvären ofta går över av sig själv. Sök vård om du har symtom på bältros och något av följande stämmer:
Du är över 50 år.
Ditt immunförsvar är nedsatt.
Du känner dig mycket sjuk.
Du har fått utslag eller smärta i ansiktet.
Få en läkarbedömning av symtomen
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi har öppet alla dagar.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Våra sjuksköterskor och läkare kan hjälpa dig med bedömning av dina symtom och ge dig råd. Vid behov kan vi skriva läkemedel på recept.
Frågor och svar om bältros
Här har vi samlat några frågor och svar kring bältros.
Relaterade ämnen:
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.