Doktor.se

Utomkvedshavandeskap

Medicinskt granskad

Utomkvedshavandeskap är när det befruktade ägget inte fäster i livmoderns vägg, utan hamnar någonstans där det på sikt inte kan växa och bli ett barn. Oftast sätter det sig i äggledaren. Om ägget fortsätter att växa i äggledaren kan den brista, vilket kan ge en livshotande blödning.

Vad är utomkvedshavandeskap

I en normal graviditet befruktas ägget nära äggstocken eller i den yttre delen av äggledaren. Sedan transporteras det befruktade ägget genom äggledaren fram till livmoderns inre vägg, där det fäster och börjar växa till. Men ibland fäster sig ägget någon annanstans. Oftast fastnar det i äggledaren, men i sällsynta fall kan det vara på andra ställen, som till exempel i äggstockarna, i livmoderhalsen eller i bukhålan. Till en början växer det befruktade ägget på samma sätt som det skulle gjort i livmodern, och vill det sig illa kan äggledaren brista. Det kan leda till blödningar som är livshotande för kvinnan.

Under en vanlig graviditet ökar mängden av hormonet hCG, humant koriongonadotropin, i den gravida kvinnans kropp. Ett graviditetstest fungerar genom att det mäter mängden hCG i urinen. Även i utomkvedshavandeskap ökar hCG under en period, och därför kan utomkvedshavandeskap ge graviditetstest som är positiva, trots att det befruktade ägget inte kan utvecklas till ett foster.

Orsak till utomkvedshavandeskap

Sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia kan leda till infektion och inflammation i äggledaren. Inflammation i äggledaren kan i sin tur ge ärr och sammanväxningar som gör det svårare för ett ägg att transporteras från äggledaren till livmodern. Därför ökar klamydia risken för utomkvedshavandeskap. Du har också större risk att drabbas av utomkvedshavandeskap om något av följande stämmer in på dig:

  • du har opererats i magen

  • du har haft blindtarmsinflammation

  • du röker

  • du har endometrios

  • du har tidigare haft utomkvedshavandeskap

  • du har blivit gravid trots att du har spiral.

Symtom på utomkvedshavandeskap

Oftast ger utomkvedshavandeskap symtom i form av utebliven mens, smärta i nedre delen av buken och blödning från slidan. Smärtan kan vara väldigt intensiv, och känns ofta mer åt ena sidan. Om äggledaren brister kan du känna dig yr och kallsvettig. Vissa får inga symtom alls.

Vad kan jag göra själv?

För att minimera risken för utomkvedshavandeskap kan du skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar med kondom, och söka vård direkt ifall du tror att du har en infektion i underlivet. Ifall du röker kan du också sluta röka.

Behandling vid utomkvedshavandeskap

Det finns tre olika sätt att behandla utomkvedshavandeskap. Om läkaren ser blod i bukhålan på ultraljud måste du opereras akut. Om det inte finns några tecken på blödning i bukhålan kan du istället få ett läkemedel som avslutar graviditeten och framkallar ett missfall. Om du har väldigt milda symtom, går det att välja att inte göra någonting, och dessa utomkvedshavandeskap slutar i ett naturligt missfall. Du kommer i så fall att följas upp med täta kontroller för att kontrollera att ditt hCG-värde sjunker tillbaka till ett normalvärde.

När bör jag söka vård?

Om du har symtom på utomkvedshavandeskap ska du söka vård på en gynekologisk akutmottagning. Typiska symtom är utebliven mens, smärta i nedre delen av buken och blödning från slidan. Om du känner dig yr och kallsvettig ska du ringa 112.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Om du har symtom på utomkvedshavandeskap ska du söka vård på närmaste gynakut. Om du känner dig yr och kallsvettig ska du ringa 112. Om du tror att du kan ha blivit smittad av klamydia bör du söka dig till en vårdcentral. Doktor.se har fysiska mottagningar du kan vända dig till.

Frågor och svar om utomkvedshavandeskap

Här har vi samlat några frågor och svar om utomkvedshavandeskap.

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-02-18Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-04