Hundallergi
Hundallergi är en allergisk reaktion mot olika proteiner som finns i hundars hudceller, saliv eller urin. Vanliga symtom vid hundallergi är utslag, rinnande näsa och ögon som kliar. Det är vanligt att utveckla en hundallergi redan som barn men ofta minskar besvären med åren.
Orsaker till hundallergi
En allergi kommer sig av att immunförsvaret av misstag ser ett helt vanligt ämne som en inkräktare. Immunsystemet producerar därför antikroppar som har som uppgift att ständigt spana efter just det här ämnet. Vid hundallergi är det oftast inte håret i sig som orsakar reaktionen, utan små proteiner från hudceller, saliv eller urin som fastnar i pälsen, och som är helt ofarliga.
De flesta med hundallergi reagerar när de träffar hundar inomhus, men är du känslig kan du även få en allergisk reaktion av hundar utomhus. Du kan få allergiska besvär vid direktkontakt med hund men även av allergen som sprids via luften och hundägares kläder.
Det är inte klarlagt varför vissa utvecklar hundallergi men troligen påverkar både arv och miljö.
Hundallergi hos barn
Hundallergi kan utvecklas när som helst i livet men det är vanligt att besvären börjar redan som barn. Hundägare för lätt med sig hundhår med allergen på kläderna, och det kan därför lätt spridas i skolor och andra offentliga miljöer. Barn med hundallergi kan känna sig trötta och hängiga i skolan om de ständigt har allergisymtom. Det är därför viktigt att informera skolpersonalen så att de kan hjälpa till. De kan till exempel se till att barn med hundallergi inte behöver vara bänkgranne eller hänga sina kläder bredvid barn som har hund hemma.
Symtom på hundallergi
Vanliga symtom vid hundallergi är:
Vissa kan få astmasymtom, som svårigheter att andas, hackig hosta och pip i bröstet. Om symtomen är besvärliga kan det vara svårt att sova. Vissa hundallergiker får också hudsymtom om de har direktkontakt med hundar, i form av nässelutslag, eksem och klåda.
Diagnos och utredning vid hundallergi
Diagnosen hundallergi baseras först och främst på din egen berättelse om symtom och upplevelser. I vissa fall kan det behövas en så kallad alllergiutredning. Det gäller främst om det är svårt att veta om det rör sig om hundallergi, eller om du har svåra symtom.
Behandling vid hundallergi
Har du hundallergi bör du undvika direktkontakt med hundar. Vet du att du ska träffa en hund finns det receptfria läkemedel som kan hjälpa tillfälligt. De läkemedel som används är desamma som används vid pollenallergi.
Har du mycket besvär av din allergi finns det läkemedel som en läkare kan skriva ut på recept. Vid svår hundallergi finns en behandling som kallas allergen immunterapi, eller allergivaccination. Då får du sprutor med små mängder allergen som ökas lite i taget för att sakta vänja dig vid det ämne du inte tål. Behandlingen pågår kontinuerligt under lång tid, minst tre år.
När bör jag söka vård?
Om du som vuxen misstänker att du har en hundallergi och de receptfria medicinerna inte hjälper bör du kontakta vården för att få hjälp med en bedömning. Om du har ett barn med symtom på allergi eller astma bör du också få hjälp med en bedömning av symtomen.
Om du eller ditt barn får symtom som svårt att andas och svullnad i halsen ska du genast ringa 112.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan ge dig råd och hjälpa dig att bedöma dina symtom.
Frågor och svar om hundallergi
Vad är hundallergi?
Hundallergi innebär att du får en allergisk reaktion på olika allergiframkallande ämnen som finns i hundens saliv, urin, hud och päls. Vanliga symtom är utslag, nysningar och kliande ögon.
Hur vet du att du är allergisk mot hund?
Om du får typiska symtom som röda, kliande och rinnande ögon, rinnande näsa, nästäppa och nysningar varje gång du träffar en hund kan du misstänka att det rör sig om en allergi.
Går det att bota hundallergi?
Vid svåra allergiska besvär kan du få en allergivaccination. Det kan minska symtomen under lång tid. Om behandlingen lyckas kan du tåla hundar bättre, men trots att det kallas ”vaccin” är du inte botad och behandlingen fungerar inte för alla. En allergivaccination går till så att du får sprutor med små mängder hundallergen. Behandlingen pågår i minst tre år och gör att du gradvis vänjer dig vid de allergiframkallande ämnena.
Redaktör: | Ewa Lundborg - Doktor.se |
Publicerat datum: | 2020-02-20 |
Granskare: | Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se |
Senast granskad: | 2022-07-12 |