Om du märker av blod i din avföring beror det oftast på hemorrojder eller en spricka i ändtarmens öppning. En liten blödning av sådana orsaker kan komma tillfälligt och går då oftast över av sig själv. Ibland beror blödningarna på en sjukdom som behöver behandlas. Om problemen inte går över är det viktigt att du söker vård för att få hjälp att ta reda på orsaken och kunna få rätt behandling.
Blod i avföringen
Orsak till blod i avföringen
Om du har blod i avföringen beror det oftast på hemorrojder eller en spricka i ändtarmsöppningen, så kallad analfissur. Båda dessa tillstånd är ofta en följd av långvarig förstoppning. Hemorrojder kan också bero på bland annat graviditet eller långvarig diarré.
Ibland kan läkemedel orsaka blödningar i magen eller tarmen, om du använder dem ofta. Exempel på sådana läkemedel är
blodförtunnande läkemedel
läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra
antiinflammatoriska, smärtstillande läkemedel (NSAID).
Antibiotika kan i ovanliga fall orsaka en inflammation i tarmen som kan göra att det blöder.
Sjukdomar som kan orsaka en blödning i magtarmkanalen är exempelvis
divertikulit (tarmfickor)
tjocktarmspolyper
ändtarmscancer
ischemisk kolit.
Ulcerös kolit och Crohns sjukdom är olika inflammatoriska tarmsjukdomar. Polyper är en slags utväxter i tarmens slemhinna, som ser ut som en knopp eller stjälk. Ischemisk kolit innebär att tarmen får mindre blodförsörjning och är ett ovanligt tillstånd som framför allt drabbar äldre.
Risken för sjukdomar som orsakar blod i avföringen ökar med åldern.
Blod i avföringen hos barn
Blod i avföringen hos barn är oftast inte ett tecken på någon allvarlig sjukdom. Vanliga orsaker till blod i bajset hos barn är
en spricka i ändtarmsöppningen
en blödande bröstvårta hos barn som ammar
födoämnesallergi, mot exempelvis komjölk.
Det är också vanligt att tro att det finns blod i avföringen när barnet ätit exempelvis blodpudding, rödbetor eller blåbär, som kan färga bajset mörkt.
Andra orsaker till blod i avföringen hos barn kan vara
Symtom
Blod i avföringen kan se olika ut beroende på var i kroppen det blöder:
Du kan se blod på toalettpapperet när du torkar dig.
Mörkt eller ljust blod kan synas i toaletten.
Blodet kan vara ljusrött och finnas utanpå avföringen.
Det kan vara mörkt eller svart och blandat i avföringen.
Avföringen kan också färgas mörk av viss mat, såsom blåbär, blodpudding och rödbetor, och av järntabletter. Det kan då se ut som att du har blod i avföringen fast du inte har det.
Vad betyder ljusrött blod?
Ljusrött blod betyder att blodet är färskt. Färskt blod i avföringen innebär ofta att det kommer från en spricka i ändtarmsöppningen eller från hemorrojder. Blodet finns då utanpå avföringen, eftersom det tillförts efter att avföringen redan blandats i tarmen. Du kan ofta också se blod på papperet när du torkar dig. En spricka i ändtarmsöppningen kan göra ont. Hemorrojder kan klia eller svida, och du kan se blodstänk i toaletten. Hemorrojder innebär att slemhinnan i ändtarmen buktar ut, antingen innanför eller utanför ändtarmsöppningen.
Ibland kan ljusrött blod utanpå avföringen vara tecken på polyper eller cancer i slutet av tarmen, men det är ovanligt.
Vad betyder mörkare blod?
Blod som inte är färskt blir mörkare. Magens sura miljö gör också att blod blir mörkt. Mörkt blod i avföringen tyder därför på att blödningen sitter högt upp i magtarmkanalen. Exempelvis så kan ett magsår eller sår högt upp i tarmen ge svart eller mörkrött blod som är blandat i avföringen, eftersom det följt med hela vägen genom tarmen. Det är då vanligt att också få ont högt upp i magen. Ibland kan det också komma blod i avföringen efter en långvarig magsjuka eller kraftig tarminfektion, eftersom sjukdomen kan ha gjort slemhinnan skör.
Rött blod som blandats med slem kan bero på en inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Dessa sjukdomar gör även att du får ont i magen och diarréer, och symtomen blir värre i perioder.
Vad kan jag göra själv?
Både hemorrojder och analsprickor beror ofta på förstoppning. Du kan förebygga förstoppning genom att
dricka mycket vatten
motionera regelbundet
äta fiberrik mat.
På apotek kan du också köpa receptfria läkemedel som hjälper vid hemorrojder, om du vet att det är orsaken till blödningen.
Behandling av blod i avföringen
Behandlingen anpassas beroende på vad som är orsaken till blödningen. Hemorrojder och analsprickor läker ofta av sig själva. Det finns receptfria läkemedel som lindrar klåda och smärta vid toalettbesök om du har hemorrojder. Om du är förstoppad finns det också läkemedel som kan hjälpa dig att snabbt tömma tarmen, och olika slags bulkmedel och läkemedel som kan mjuka upp avföringen och både behandla oh förebygga förstoppning. Om du har en inflammatorisk tarmsjukdom finns olika slags läkemedel som minskar inflammationen. Du kan också få kostråd som kan hjälpa dig att mildra symtomen. Cancer kan behandlas med olika läkemedel och ibland med operation, beroende på var den sitter och hur mycket den hunnit växa.
När bör jag söka vård?
Det är viktigt att undersökas för att utesluta att blodet beror på en sjukdom som behöver behandlas. Sök därför vård om du har blod i avföringen och
du inte är säker på vad det beror på
du får nya, upprepade blödningar
du får ny blödning och är över 40 år.
Sök genast vård om du har blod i avföringen och samtidigt känner dig sjuk eller har ont, eller om du blöder mycket.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vi kan hjälpa dig med rådgivning, bedömning av symtom och vid behov med hänvisning till fortsatt utredning och behandling. Doktor.se har även fysiska vårdcentraler på flera orter där du kan bli undersökt.
Frågor och svar om blod i avföringen
Relaterade besvär:
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.