Nässelutslag är kliande, upphöjda utslag som varierar i form och storlek från små fläckar till större sammanhängande områden. Reaktionen kan triggas av flera anledningar, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken. Utslagen försvinner i allmänhet av sig själva.
Nässelutslag
Få råd och hjälp vid nässelutslag
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Du kan vända dig till oss för att få hjälp att bedöma dina symtom. Om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept. Om du får en kraftfull reaktion som kräver akut vård ska du inte kontakta oss utan ringa 112.
Vad är nässelutslag?
Nässelutslag kallas också för urtikaria och är en hudreaktion som ger kliande, upphöjda utslag. Utslagen varierar i storlek och form från små fläckar på några centimeter till stora sammanhängande områden där det upphöjda utslaget ser ut som en liten platå. I utseendet påminner nässelutslag om reaktionen i hud som blivit bränd av nässlor, därav namnet.
På ljus hud kan utslagen vara ljusröda eller vitaktiga. På mörk hud är rodnaden i allmänhet svår att se, och utslagen har samma färg som huden eller aningen ljusare. Utslagen kan komma och gå under några dagar och läker ut utan att lämna några märken.
Nässelutslag kan vara akuta eller kroniska. De akuta utslagen försvinner av sig själva inom några dagar. I vissa fall kan nässelutslag pågå under längre tid. Nässelutslag som varar över sex veckor kallas för kroniska.
Orsaker till nässelutslag
Nässelutslag kan komma av många olika orsaker och i många fall är det inte tydligt vad som utlöste reaktionen.
Orsaker till nässelutslag kan vara:
Mat. Många olika sorters mat kan trigga nässelutslag hos de som har en överkänslighet, som skaldjur, fisk, jordnötter, nötter, soja, ägg och mjölk.
Läkemedel. Det finns flera olika läkemedel som kan trigga nässelutslag hos känsliga. Vanliga exempel är läkemedel mot smärta och värk, vissa antibiotika och vissa blodtrycksmediciner.
Luftburna allergener. Allergiframkallande ämnen i luften kan trigga nässelutslag, till exempel gräspollen. Då kan nässelutslagen komma samtidigt som andra symtom från luftvägarna.
Miljöfaktorer. Sol, köld (köldallergi), tryck mot huden, kroppsansträngning är andra exempel på vad som kan framkalla nässelutslag.
Sjukdomar. Både nässelutslag och angioödem kan komma som en reaktion på blodtransfusioner eller infektioner orsakade av bakterier eller virus.
Stress. Utslagen kan också komma av psykiska orsaker, till exempel kan nässelutslag bero på stress.
Droganvändning. Många droger ger upphov till muntorrhet.
Symtom på nässelutslag
Nässelutslag börjar ofta med klåda som kan kännas intensiv och brännande. Utslagen som följer brukar sitta på överkroppen och på armar och ben. Utseendet kan variera, och kan utslagen kännetecknas av att de är:
ljust röda eller vitaktiga mot ljus hud. På mörkare hud har de samma färg som huden eller aningen blekare, särskilt mot mitten
kliande, från mild till intensiv klåda
flyktiga, kan snabbt ändra form och plats. De kommer och går utan att lämna märken efter sig
varierande i storlek – kan vara små som ärtor eller stora som en mattallrik.
Nässelutslag kan också komma samtidigt som en reaktion som heter angioödem. Angioödem är en reaktion i djupare lager i huden som kännetecknas av:
Svullnad och hudrodnad, särskilt runt ögon, läppar och på kinderna
Värme i de påverkade områdena
I vissa fall kan nässelutslag som snabbt breder ut sig vara en del av en kraftfull allergisk reaktion som heter anafylaxi. Då är det viktigt att snabbt få vård för att stoppa reaktionen. Läs mer under ”När bör jag söka vård”.
Nässelutslag hos barn
Nässelutslag hos barn kan ofta bero på virusinfektioner. Barn som har matallergi och är överkänsliga mot vissa livsmedel kan reagera med nässelutslag om de får i sig det som de inte tål. Exempel på livsmedel som kan trigga nässelutslag hos barn är ägg, nötter och livsmedel som innehåller mjölk. Barn som haft nässelutslag får det ofta igen.
Vad kan jag göra själv?
Om du drabbas av nässelutslag vid upprepade tillfällen kan det vara bra att skriva ner när utslagen kommer, och vad du tror kan ha varit orsaken. Kanske kan du efterhand se ett mönster, och försöka att undvika det som triggar utslagen.
När nässelutslag uppstår kan du lindra besvären genom att prova något av följande:
Lindra klåda med receptfria tabletter som innehåller antihistamin. Om det är ett barn som drabbats kan du höra med personalen på apoteket vilka tabletter som kan användas av barn.
Smörj in utslagen med kylbalsam eller duscha svalt om det känns skönt.
Behandling vid nässelutslag
Vid lindriga eller måttliga nässelutslag behövs sällan någon behandling, utan utslagen försvinner av sig själva. Receptfria tabletter som innehåller antihistamin kan lindra besvären.
Om det finns en tydlig orsak till utslagen är det en viktig del av behandlingen att undvika det som utlöste reaktionen.
Vid svårare fall av nässelutslag kan det behövas läkemedel på recept, till exempel tabletter som innehåller antihistamin (i annan dosering än de receptfria), kortison eller en spruta med adrenalin.
När bör jag söka vård?
Du bör söka vård om något av följande stämmer:
Du har fått nässelutslag vid flera tillfällen.
Utslagen har inte försvunnit inom en vecka.
Du misstänker att utslagen kan bero på allergi.
Utslagen sprider sig mycket snabbt och ger en besvärande klåda som inte går över med receptfria antihistamin-tabletter. Kontakta vården för rådgivning och bedömning.
Sök vård akut genom att ringa 112 om du får nässelutslag i kombination med andra symtom som:
att du blir svullen i halsen eller på tungan
att du får svårigheter att andas
att du känner dig mycket sjuk
att du känner dig väldigt trött och slö
Få råd och hjälp vid nässelutslag
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Frågor och svar om nässelutslag
Några frågor och svar kring nässelutslag.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.