Utslag hos barn kan bero på en infektion av ett virus eller en bakterie. Ibland får barn utslag av värme, läkemedel eller något de ätit. Vanligtvis går utslagen över av sig själv, utan någon behandling, men ibland bör du söka vård.
Utslag hos barn
Få råd och hjälp med ditt barns utslag
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Vad är utslag?
Ett utslag är en förändring i huden. Det kan röra sig om prickar, blåsor, knutor, fläckar, upphöjningar eller knölar. Ofta är ett utslag rött, rosa eller vitaktigt. Ibland kan utslagen klia.
Orsaker till utslag hos barn
Olika utslag har olika orsaker. Det är vanligt med virusprickar hos barn. Här är några av de vanligaste virusorsakade utslagen:
Höstblåsor är en mild, smittsam virusinfektion som är vanlig hos små barn. Infektionen ger sår i munnen och utslag på händer och fötter, ofta tillsammans med feber, halsont och aptitlöshet. Utslaget går över av sig självt.
Hög feber och utslag hos barn kan bero på tredagarsfeber. Utslagen kommer efter några dagar, när febern lagt sig, och består av små blekröda fläckar som inte kliar eller gör ont. Utslaget börjar oftast på bålen och sprider sig sedan till hals och armar. Det går över av sig själv efter någon vecka.
Utslag på kinder hos barn kan vara femte sjukan. Utslaget börjar på kinderna och sprider sig sedan till armar, kropp och ben. Utslaget är vanligast i åldern 3-8 år och brukar komma i samband med lindriga förkylningssymtom utan feber. Hos de flesta barn är infektionen mild och kräver ingen behandling.
Kliande utslag hos barn kan vara vattkoppor, en virusinfektion som ger små, vätskefyllda blåsor. Andra symtom kan vara feber, aptitlöshet, huvudvärk och trötthet. Blåsorna spricker och blir till små sårskorpor efter några dagar. Nya blåsor bildas efterhand, så barnet har ofta både blåsor och sårskorpor samtidigt. Barnet är smittsamt tills alla trasiga blåsor har blivit skorpor. Infektionen går över av sig självt utan behandling.
Mollusker orsakas av ett virus som ger små, knoppliknande utslag, ibland med en nedsänkning i mitten. Viruset sprids från person till person och ger inga andra symtom. Utslagen kan klia och börja blöda ifall de rivs upp. Det finns ingen behandling och molluskerna försvinner av sig självt, men det kan ta flera år.
Utslag runt munnen hos barn är ofta munsår. Munsår orsakas av herpesvirus och sprids från person till person. Utslaget består av små, vätskefyllda blåsor som bildar en sårskorpor när de spruckit. Munsår läker vanligtvis på två till tre veckor utan att lämna något ärr. Receptbelagda antivirala läkemedel i form av tabletter eller krämer kan hjälpa munsår att läka snabbare.
Tack vare det svenska vaccinationsprogrammet är barnsjukdomar som mässling och röda hund idag ovanliga, men utbrott förekommer fortfarande och det är viktigt att du känner igen dem om ditt barn skulle drabbas:
Mässlingsutslag består av stora, platta fläckar som ofta flyter in i varandra. Sjukdomen börjar vanligtvis med en mild till måttlig feber, ofta med hosta, rinnande näsa och inflammerade ögon. Utslaget kommer i ansiktet först, och sprider sig sedan till resten av kroppen, samtidigt som febern stiger. Vita fläckar på slemhinnan inuti munnen är ett annat symtom. Misstänker du att ditt barn har mässling, ska du ringa din vårdcentral. Mässling är en så kallad anmälningspliktig sjukdom, vilket innebär att fall ska rapporteras. Läs mer om mässling här
Röda hund är en virussjukdom som ger röda utslag, mild feber, huvudvärk, kliande och täppt eller rinnande näsa. Sjukdomen börjar med utslag i ansiktet, som sedan sprids till resten av kroppen. Infektionen är ofarlig för de flesta, men foster vars mödrar blir smittade under graviditeten kan få skador på ögon, hjärta och hörsel. Misstänker du att ditt barn har röda hund, ring din vårdcentral. Röda hund är också en anmälningspliktig sjukdom, och alla fall ska rapporteras. Läs mer om Röda hund här.
Det finns många andra orsaker till utslag hos barn. Här är några av de vanligaste:
Nässelutslag eller urtikaria är en hudreaktion som ger upphöjda, kliande utslag som ibland är blekare i mitten. Utslagen flyttar runt på kroppen. De kan orsakas av värme, kyla, infektion eller allergi, och beror på att ämnet histamin frisätts i kroppen. Tabletter med antihistamin, som finns att köpa receptfritt på apoteket, lindrar klådan.
Matallergi är en annan orsak till utslag. Mjölk, ägg och nötter är de vanligaste livsmedlen som barn är allergiska mot. Ofta får barnet nässelutslag och symtom från magen – som kräkningar och diarré – och svullnad från läpparna och munnen.
Läkemedelsexantem är ett rodnat utslag på bålen, armar och ben som uppkommer kort efter första dosen av ett nytt läkemedel. Alla läkemedel kan ge utslag, men det är vanligare inom vissa läkemedelsgrupper, som till exempel antibiotika, smärtstillande och anti-epileptiska läkemedel.
Värmeutslag är vanligast hos spädbarn, men kan även drabba äldre barn och vuxna. Värmeutslag uppstår när svett fastnar i huden. Symtomen kan variera från små blåsor till inflammerade klumpar. Värmeutslag uppstår främst på hals, huvud, axlar, bröst och rygg, och kan klia. Utslagen försvinner vanligtvis genom att kyla huden och undvika värmen som orsakade det.
Utslag i ansiktet hos barn kan vara svinkoppor, en vanlig och smittsam bakterieinfektion som främst drabbar spädbarn och småbarn. Det ger rödaktiga sår i ansiktet, särskilt runt näsan och munnen, samt på händer och fötter. Under ungefär en vecka spricker såren och utvecklar honungsfärgade skorpor. Tvätta utslagen med tvål och vatten tills skorporna försvinner.
Medaljongsjuka (pityriasis rosea) är en ofarlig hudsjukdom som är vanligast hos personer i åldern 10 – 35 år. Det börjar oftast som en större, rund, rosaröd hudförändring på bålen. Efter period på några dagar till veckor kommer fler, mindre utslag på bålen, ryggen, halsen, överarmarma och låren. Utslagen försvinner av sig självt, oftast inom tre månader. Forskarna är inte säkra på varför medaljongsjuka uppkommer.
Vad kan jag göra själv?
De flesta utslag går över av sig självt utan behandling. Om du misstänker att barnet har ett utslag på grund av något nytt läkemedel, eller något specifikt livsmedel, försök att undvika det.
När bör jag söka vård?
Om ditt barn får nässelutslag och samtidigt får andningssvårigheter och svullna läppar eller tunga, ska du ringa 112. Om ditt barn får nässelutslag ofta, eller ett nässelutslag inte går över inom en vecka, ska du söka vård på din vårdcentral. Sök också vård om du misstänker att ditt barn har en allergi.
Om ditt barn har ett utslag och får dåligt allmäntillstånd, till exempel inte orkar äta eller dricka och verkar mycket medtaget, ska du söka vård på din vårdcentral samma dag. Sök vård på en närakut eller akutmottagning ifall det är stängt på vårdcentralen eller du inte kan få en tid samma dag.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Doktor.se har fysiska mottagningar på flera orter som du kan vända dig till. Här arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med att bedöma symtom och ge råd. Om det behövs kan vi hänvisa dig vidare.
Få råd och hjälp med ditt barns utslag
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.
Frågor och svar om utslag hos barn
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.