Klåda kallas även för pruritus och är ett besvär som kan uppstå av många olika orsaker och på många ställen på kroppen. Hud som kliar kan se normal, knottrig eller fjällande ut beroende på vad som ligger bakom. Svåra besvär av klåda kan vara mycket plågsamma och påverka hela vardagen.
Klåda
Få hjälp och råd vid klåda
Få en läkarbedömning av dina symptom. Vi har öppet alla dagar i veckan.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vi kan hjälpa dig bedöma symtomen och vad klådan kan bero på. Om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept.
Orsaker till klåda
Att klia sig är en normal reaktion när något har irriterat huden. Huden är mycket känslig och det räcker med ett fladdrande hårstrå eller en skavande tvättetikett för att hjärnan ska skicka en signal om att något kliar.
Klåda är en obehaglig känsla som innebär ett ständigt flöde av sådana signaler vars reflexmässiga svar blir att klia och riva på huden. Det är ett vanligt symtom vid till exempel infektioner, hudsjukdomar, insektsbett, allergiska reaktioner och ibland även vid sjukdomar i inre organ.
När klåda beror på en hudsjukdom finns ofta andra förändringar i huden som knottror, blåsor, fläckar, fjäll, utslag eller färgskillnader. Om klådan har en fysiologisk orsak, till exempel på grund av sjukdomar i inre organ, så finns sällan utslag mer än rivmärken och torrhet på grund av klådan.
Det finns många tänkbara orsaker till klåda. Här är några exempel på vad som kan ge klåda på olika ställen på kroppen:
Klåda i underlivet
Kan bero på många saker, och vid besvärande klåda utan tydlig orsak är det en bra idé att få hjälp att utreda vad det kan bero på. Vanliga orsaker till klåda i underlivet hos kvinnor är svampinfektion eller att bakteriebalansen är rubbad. En annan vanlig orsak är torra slemhinnor, särskilt efter klimakteriet. Klåda i underlivet kan också bero på helt andra saker som flatlöss, hemorrojder, kondylom eller hudsjukdomen lichen sclerosus.
Klåda i hårbotten
På skolbarn (eller andra i deras närhet) kan bero på huvudlöss. Hos vuxna är det vanligt med klåda i hårbotten på grund av mjäll eller eksem. Det är också vanligt att ha psoriasis i hårbotten. En mer ovanlig orsak är ringorm, som förutom klåda ger hårlösa fläckar.
Klåda i öronen
Beror ofta på hörselgångseksem. Eksemet kan svullna och bilda en inflammation, hörselgångsinflammation, som också kliar men även ger andra symtom som att det gör ont och att vätska rinner ur örat. Andra exempel på tillstånd som ger klåda i öronen är psoriasis i hörselgången och svampinfektion.
Klåda under fötterna
Är vanligt vid utbredda besvär av fotsvamp, men kan också bero på eksem eller skabb. En annan anledning till kliande fotsulor är hepatisk klåda som beror på leversjukdom.
Graviditetsklåda
Ett vanligt besvär som kan bero på hudförändringar, hudsjukdomar eller att inre organ påverkats av graviditeten.
Klåda på kroppen
Kan bero på att huden är torr. Det kan också bero på skabb eller uppenbara orsaker som vattkoppor och olika former av hudsjukdomar som eksem eller psoriasis. Klåda på hela kroppen kan bero på andra sjukdomar som inte är lika uppenbara, till exempel diabetes, leversjukdom, njursjukdom eller blodsjukdom. Klåda kan också uppstå som en reaktion på läkemedel till exempel vissa antibiotika.
Sjukdomar som ger klåda
Klåda är ett vanligt problem både vid många olika typer av sjukdomar och besvär. Här är exempel på sjukdomar och tillstånd som kan ge klåda:
Behandling vid klåda
Behandlingen anpassas beroende på vad som orsakat klådan. För att lindra klåda är det viktigt att undvika att huden blir torr. Använd tvål och vatten sparsamt och smörj in huden med mjukgörande kräm. Använd gärna mjuka och luftiga kläder utan irriterande lappar eller sömmar.
När bör jag söka vård?
Du bör söka vård om något av följande stämmer in:
Om klådan inte går över, och du inte förstår vad den beror på
Om du har svåra besvär av klådan så att det får en påverkan på vardagen
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.