Doktor.se

Sjögrens syndrom

Medicinskt granskad

Sjögrens syndrom är en sjukdom som gör att du blir väldigt torr i ögonen och munnen. Det går inte att bota sjukdomen, men det finns behandling som kan lindra besvären. Sjukdomen växlar mellan  perioder då du blir bättre och perioder då sjukdomen försämras, så kallade skov.

Vad är Sjögrens syndrom?

Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom. Det innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppens vävnader som då blir inflammerade. Vid Sjögrens syndrom är det främst spott- och tårkörtlarna som inflammeras, så att produktionen av saliv och tårvätska påverkas. Fuktproducerande körtlar i slidan kan också drabbas. Det är också vanligt att få ont i leder i fingrar och händer, särskilt på morgonen. Muskelvärk och svullna leder i armar och ben är andra symtom som kan komma.

Om du bara har Sjögrens syndrom kallas sjukdomen för primär. Har du samtidigt en annan reumatisk eller autoimmun sjukdom, exempelvis reumatoid artrit eller SLE, kallas det istället för sekundärt Sjögrens syndrom.  

Orsak till Sjögrens syndrom

Orsaken till Sjögrens syndrom är okänd, men risken att drabbas ökar om:

  • du är kvinna

  • du är i medelåldern 

  • du har nära genetiska släktingar som har sjukdomen 

Även vissa typer av infektioner och en ändrad hormonbalans i samband med klimakteriet tros kunna öka risken att insjukna. 

Torra, svidande ögon

Sjögrens syndrom gör att ögonen blir väldigt torra och känsliga. De kan kännas trötta och svida, det kan göra ont när du blinkar och det kan kännas som att du har grus i ögonen. Det är vanligt att ögonen lätt blir röda och de kan reagera starkt på exempelvis rök, starkt ljus och luftdrag.    

Muntorrhet

Muntorrhet är ett vanligt symtom vid Sjögrens syndrom. Du kan bli så torr i munnen att du har svårt att svälja mat utan att samtidigt dricka något. Det kan också göra att maten smakar annorlunda än normalt.

Torr i näsan och halsen

Att bli torr i näsa och hals är också vanligt. Torrhet i näsan kan leda till nedsatt luktsinne och att det blöder i näsan. Torrhet i halsen kan göra att du blir hes. Även luftrören kan bli irriterade och du kan få torrhosta. 

Torr i underlivet

Underlivets slemhinnor vid blygdläpparna, slidmynningen och i slidan blir ofta torra vid Sjögrens syndrom. Det kan göra att du får ont och att det blöder vid samlag. Torrheten ökar också risken för svampinfektion i underlivet. Hormonbrist vid klimakteriet kan göra att besvären blir värre än tidigare. 

Hudbesvär

Många som har Sjögrens syndrom har problem med torr hud. Det kan klia och irritera, du kan få utslag och bli känslig för solen. Vissa får speciella, rodnande hudutslag som kallas för purpura, oftast på underbenen.

Ledvärk

Många får ont i lederna, främst i händer och fingrar. Det är vanligt att ledvärken kommer i perioder, och framförallt på morgnarna. Svullna leder och muskelvärk i armar och ben är andra symtom.  

Magbesvär

Du kan få olika slags besvär med magen och tarmarna, exempelvis illamående, magont, förstoppning och diarré. Sjukdomen kan också leda till att du får en inflammation i bukspottkörteln, vilket i sin tur gör att du får svårare att smälta maten och ta upp näring från maten i tarmarna. Magens slemhinna kan också påverkas och göra det svårare att ta upp vitamin B12 från maten. Det kan leda till blodbrist och göra dig trött.  

Fler symtom

Sjukdomen kan försämra blodcirkulationen i händer och fötter, som kan bli vita och blå när det är kallt. Det kallas för Raynauds fenomen. Lymfkörtlarna på halsen, i armhålorna och i ljumskarna kan också svullna. Den som har Sjögrens syndrom har även en ökad risk att få problem med njurarna

Vad kan jag göra själv?

Du kan göra mycket för att själv lindra dina symtom:

  • Om du är torr i munnen: Skölj munnen ofta och drick vatten. Ät mat med tuggmotstånd och prova att dricka kolsyrat vatten, för att stimulera salivproduktionen. Du kan också suga på en citron eller köpa receptfria läkemedel mot muntorrhet. Det finns både i form av sugtabletter, salivstimulerande munspray, tuggummi och gelé. Tänk på att vara extra noga med att ta hand om tänderna vid muntorrhet, eftersom bristen på saliv ökar risken att få hål i tänderna. 

  • Om du har torra ögon: Undvik luftdrag och starkt ljus. På apoteket kan du köpa ögondroppar som smörjer och fuktar ögat och fungerar som en ersättning för den naturliga tårvätskan.

  • Om du är torr i underlivet: Prova att smörja underlivet med glidmedel eller fuktkräm för underlivet som du kan köpa receptfritt på apotek. 

  • Om du har ont i leder och muskler: Prova olika typer av lugn motion, såsom promenader, cykling och träning i varmvattenbassäng. Det finns också receptfria, smärtstillande läkemedel som kan hjälpa. 

Behandling av Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom kan inte botas, men det finns mycket som kan lindra symtomen. Om det inte räcker med receptfria läkemedel och annat du kan prova själv, kan din läkare skriva ut läkemedel på recept. Exempel på läkemedel du kan få på recept är

  • smärtstillande läkemedel

  • vagitorier (slidpiller) mot torrt underliv

  • inflammationshämmande läkemedel (exempelvis kortison, som tabletter eller sprutor)

Du kan också få hjälp av sjukgymnast med övningar som kan hjälpa om du har ont i lederna, såsom stretchövningar och avslappnande muskelövningar.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du tror att du kan ha Sjögrens sjukdom, eller om du upplever att du varit torrare än vanligt i ögon, mun eller underliv under mer än två månader.   

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Om du tror att du har Sjögrens syndrom ska du söka vård på en vårdcentral för en utredning. Doktor.se har fysiska mottagningar på ett flertal orter som du kan vända dig till. 

Frågor och svar om Sjögrens syndrom

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-11-05Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-18