Pityriasis rosea

Pityriasis rosea är en ofarlig hudsjukdom som ger utslag främst på bål, armar och ben. Den är vanligast hos personer i åldern 10 – 35 år. Utslagen försvinner av sig självt, oftast inom tre månader.

Vad är pityriasis rosea?

Pityriasis rosea kallas också medaljongsjuka eller fjällros. Den börjar med ett större, lätt upphöjt fjällande utslag på bålen, bröstet eller ryggen. Några dagar senare kommer små hudförändringar som fjällar lite och ibland kan klia. Utslagen kommer oftast på bålen, ryggen, halsen, överarmarma och låren. I de flesta fall försvinner utslagen inom tre månader, men ibland kan det ta upp till sex månader. Gravida och personer med nersatt immunförsvar har större risk för att få medaljongsjuka. Medaljongsjuka smittar inte. I sällsynta fall kan du få stark klåda av utslagen, och då kan du få kräm eller tabletter för att minska klådan.

Orsak till pityriasis rosea

Forskarna är inte säkra på vad medaljongsjuka har för orsak, men de flesta tror att det uppkommer som en reaktion på en tidigare virusinfektion. Humant herpesvirus 6 (HHV-6) och 7 (HHV-7) är virus som misstänks vara inblandade. Ibland kan pityriasis rosea uppstå som en reaktion på läkemedel eller efter vaccination för influensa, HPV-infektion eller hepatit B.

Symtom på pityriasis rosea

Pityriasis rosea börjar oftast som en större, rund, lätt upphöjd hudförändring på bålen. Detta brukar kallas primärmedaljong. Efter en period på några dagar till veckor kommer fler, mindre utslag på bålen, ryggen, halsen, överarmarma och låren. På ljus hud är utslagen rosaröda, och på brun eller svart hud är utslagen mer brunaktiga. Utslagen kan ibland klia. Hos ungefär 20 procent av de som får pityriasis rosea ser förloppet annorlunda ut. Då ser utslagen lite annorlunda ut och uppkommer på andra platser.

Vissa personer med pityriasis rosea har berättat att de fått symtom innan primärmedaljongen uppkommer. Symtomen kan vara:

Vad kan jag göra själv?

Om dina utslag kliar kan du testa att smörja med mjukgörande kräm eller svag kortisonkräm, som båda finns att köpa receptfritt på apotek. Använd också tvål sparsamt över dina utslag, eftersom det har en uttorkande effekt.

Behandling vid pityriasis rosea

Det är sällan pityriasis rosea kräver behandling. Men om klådan är väldigt besvärande kan du testa en receptfri kortisonkräm. Mjukgörande krämer kan också hjälpa, eftersom torr hud brukar klia mer, och dessa kan du också köpa receptfritt på apotek. Kliar det fortfarande kan du få en starkare kortisonkräm utskrivet av din läkare. Din läkare kan även skriva ut antihistamintabletter, som också kan minska klådan.

När bör jag söka vård?

Oftast behöver du inte söka vård för medaljongsjuka. Men boka tid på din vårdcentral om du har stora besvär med klåda, eller om du är osäker på att din hudförändring verkligen är pityriasis rosea.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Kliar det mycket, eller om du är osäker på vad för slags hudförändring du har, bör du söka dig till en vårdcentral. Doktor.se har fysiska mottagningar du kan vända dig till.

Frågor och svar om pityriasis rosea

Hur vet jag om jag har medaljongsjuka eller ringorm?

Det kan ibland vara svårt att skilja mellan ringorm och medaljongsjuka. Framför allt liknar primärmedaljongen ringorm. När medaljongsjukans mindre, efterföljande utslag uppstår är det oftast lättare att skilja på sjukdomarna. Medaljongsjukans utslag är vanligtvis mindre och fler till antalet än ringormens.

Kan jag få pityriasis rosea av stress?

Få forskare har undersökt sambandet mellan psykologisk stress och uppkomsten av medaljongsjuka, så det är svårt att säga om det finns något samband. I en turkisk studie från 2019 uppgav 67 procent av 212 personer att de upplevt psykologisk stress under den närmsta tiden innan utslaget kom.

Kan jag få pityriasis rosea i ansiktet?

Den typiska utbredningen av medaljongsjuka är på bålen, ryggen, halsen, överarmarma och låren. I sällsynta fall kan utslaget även komma i ansiktet, i armhålorna, i ljumskregionen, på underarmarna och på underbenen.

Hur vet man om man har hudcancer?

Hudcancer visar sig oftast som någon form, av hudförändring. Var uppmärksam på om huden förändras i färg, form eller känsel.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2022-03-04
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-03-04
  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med