Kräkningar, diarré och hög feber är tillstånd som kan ge uttorkning. Äldre och små barn är särskilt känsliga. Om kroppen förlorar mycket vätska kan det behövas vätskeersättning, en särskild lösning som innehåller salt och socker. Här finns råd om vad du kan göra själv för att förhindra vätskebrist och uttorkning.
Vätskeersättning
Symtom på vätskebrist
Vätskebrist innebär att du förlorar mer vätska än du får i dig, vilket kan leda till uttorkning (dehydrering). Det kan hända om du får kraftig diarre och kräkningar eller hög feber. Tecken på vätskebrist som kan leda till uttorkning är till exempel:
att du inte kissar eller kissar små mängder
att urinen är mörk och koncentrerad
att blöjbarn har torra blöjor i mer än tre timmar, eller ovanligt lätta blöjor
att du känner dig trött och sömnig
att du är torr i munnen och svalget
att du är mycket törstig
att barn gråter utan tårar
att du får yrsel
Exempel på tillstånd med risk för vätskebrist
När små barn får feber, kräkningar eller diarré
Äldre personer med dålig aptit som får i sig lite vätska
Sjukdomar som ger diarré och kräkning som magsjuka och vinterkräksjuka
Luftvägsinfektioner som ofta ger hög feber flera dagar som influensa och covid-19
Vissa barnsjukdomar som ofta ger hög feber som vattkoppor, mässling
Andra infektioner som ofta ger hög feber som njurbäckeninflammation, TBE, hjärninflammation, hjärnhinneinflammation
Motverka vätskebrist hos vuxna
Drick vätska i små mängder och ofta. Om du har svårt att behålla vätskan kan du dricka en liten klunk eller en sked i taget. Om du dricker för snabbt kan det förvärra problem med illamående och kräkningar. Du behåller vätskan lättare om du tar lite och ofta.
Drick gärna vätskeersättning för att få i dig nödvändiga mängder av salter och socker. För att få rätt innehåll av salter och socker är det bästa att köpa vätskeersättning på apotek.
Om du har dålig aptit eller svårt att behålla mat kan du försöka dricka buljong så får du i dig både vätska och salt.
Undvik söta drycker och lightdrycker om du har magsjuka med diarré eftersom det kan förvärra symtomen.
Håll koll på att du kissar regelbundet och att urinen är ljus. Mörk och koncentrerad urin är ett tecken på att du fått i dig för lite vätska.
Motverka vätskebrist hos barn
Ju yngre barnet är, desto känsligare är det för att få vätskebrist i samband med kräkningar, diarré och hög feber. Var uppmärksam på hur barnet mår, och håll koll på att det regelbundet kommer kiss i blöjan. Att ge vätskeersättning till barn är ett mycket bra sätt att upprätthålla kroppens vätskebalans. Här finns tips om hur du motverkar vätskebrist hos barn.
Barn som enbart ammas ska i första hand få täta mål med bröstmjölk. Om barnet inte tar bröstet (eller flaska med ersättning) kan du ge bröstmjölk/ersättning med sked eller droppa in i munnen med en plastspruta som du kan få på apotek. Om barnet förlorar mycket vätska kan det vara aktuellt att ge vätskeersättning som du köper på apotek. Barn under ett år ska inte få smaksatt vätskeersättning.
Barn som är över fyra år är inte riktigt lika känsliga för vätskebrist och uttorkning. Det är ändå viktigt att ge vätska kontinuerligt och hålla koll på att barnet kissar regelbundet. Ge små doser av vätskeersättning om barnet förlorar mycket vätska. Vätskeersättning kan smaksättas med lite juice eller koncentrerad saft om barnet har svårt för smaken.
Ge barn lite vätska i taget, och ofta. Om barnet kräks mycket kan du behöva ge två teskedar var femte minut.
Erbjud isglass om det är lättare att få i sig. Varva med annan vätska.
När bör jag söka vård?
Vid tecken på vätskebrist som inte ger med sig bör du söka vård. För små barn bör du söka vård om barnet inte kissar eller har torra blöjor.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Vi kan hjälpa dig bedöma symtom och ge råd om egenvård. Om det rör sig om vätskebrist som kräver vård kommer vi att hänvisa dig vidare till fysisk vård för att du ska få hjälp med tillförsel av vätska och näring.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.