Hosta

Hosta är ett mycket vanligt symtom som kan bero på många saker. Den vanligaste orsaken är en förkylning. I ovanliga fall är hosta ett tecken på mer allvarlig sjukdom.

Vad är hosta?

Hosta är en naturlig reaktion på något som irriterar i halsen eller längre ner i luftvägarna. Irritationen stimulerar en skyddsreflex för att rensa luftvägarna.

 

Den vanligaste formen av hosta är torrhosta eller rethosta.

Torrhosta kan hålla i sig länge efter en infektion i luftvägarna. Som namnet antyder är torrhosta torr, hackig och det kommer inte upp något slem. 

En annan sorts hosta kallas slemhosta, och då hostar du upp slem som behöver transporteras bort från luftvägar och lungor.

Orsaker till hosta

Några vanliga exempel på orsaker till hosta är:

Hosta kan även bero på mer ovanliga infektioner som till exempel kikhosta. Om du har ett spädbarn och tror att du eller någon i familjen har smittats med kikhosta är det viktigt att snabbt söka vård. I vissa fall blir hostan långvarig. Här är några exempel på sjukdomar som kan ge långvarig, kronisk hosta:

Långvarig hosta kan också bero på rökning eller mer ovanliga sjukdomar. Långvarig hosta som du inte vet vad den beror på bör alltid utredas så att du kan få rätt behandling.

Hosta hos barn

Den vanligaste orsaken till hosta hos barn är en förkylning. Det kan låta mycket jobbigt när små barn hostar och leda till oro hos föräldrarna. Då kan det vara bra att veta att hosta är mycket vanligt även hos små barn när de blir förkylda. Den är en viktig del av kroppens sätt att hantera infektioner, och därför ska hostan inte dämpas i onödan. När det gäller små barn med hosta är det viktigt att bedöma helhetsbilden, det vill säga hur barnet verkar må i stort. Om du har ett litet barn som är mycket hängigt och du upplever att barnet inte ger samma kontakt som vanligt bör du söka vård.

Vad kan jag göra själv?

En förkylning kan ge långdragna besvär och det kan vara extra jobbigt med hosta på natten. Hostan i sig kan reta slemhinnorna så att hostan förvärras och det blir svårt att sova. Här finns några tips på vad du kan göra för att lindra hostan:

 • Sugtabletter kan lindra irritationen i svalget och minska problem med rethosta.
 • Hostan blir ofta värre när du ligger ner. Det kan hjälpa att ha huvudet högre när du sover. Höj sovställningen med en kudde under madrassen alternativt klossar eller böcker under huvudändan på sängen.
 • Att dricka mycket vätska som löser upp slem i halsen är en huskur mot hosta som fungerar. Varmt te eller varmt honungsvatten med färsk ingefära är andra metoder som kan lena svalget. Det hjälper också att dricka vanligt vatten. 
 • På apotek finns receptfria läkemedel mot hosta, men det finns inga studier som visar att de har tydlig effekt. En tesked honung eller varm dryck hjälper lika bra (men barn under ett år ska inte äta honung).

Behandling vid hosta

Hosta brukar gå över av sig själv och de flesta behöver inte söka vård. Om hostan inte har gått över efter tre veckor så rekommenderar vi att du söker fysisk vård för en utredning. Valet av behandling beror på vad som är den underliggande orsaken.

När bör jag söka vård?

Om hostan inte ger med sig, om du har långvariga problem med hosta utan förkylning eller om du får svåra besvär kan du behöva söka vård, till exempel:

 • Om du har hosta och feber som inte gått över efter fyra dygn
 • Om det är tungt att andas
 • Om hostan inte gått över efter tre veckor
 • Om du tror det kan vara kikhosta
 • Om du hostar upp blod

Om du fått något i halsen som du inte får upp, om du får hög feber och påverkat allmäntillstånd eller om du får mycket svårt att andas ska du söka vård akut genom att ringa 112.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vi kan hjälpa dig med rådgivning och att bedöma dina symtom. Om det behövs kan våra läkare skriva ut läkemedel på recept. Vi kan också hjälpa till med sjukintyg eller intyg vid vård av sjukt barn.

Frågor och svar om hosta

Här har vi samlat några korta frågor och svar om hosta.

Vad hjälper mot hosta?

Hosta kan lindras i stunden genom att du dricker vatten, andas in frisk luft eller tar en sugtablett. Om du är förkyld och har mycket snuva kan det irritera svalget så du hostar. Då kan det hjälpa att ta avsvällande nässpray och/eller dricka mycket vätska.

Hur blir jag av med hostan?

Det beror på vad som är den bakomliggande orsaken. Om du har hosta efter en förkylning eller annan luftvägsinfektion kommer den gå över av sig själv även om det kan ta lite tid. Andra sjukdomar som ger hosta kan behöva annan behandling för att besvären ska ge med sig.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2020-03-09
Granskare: Seika Lee, medicinsk chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-11-18
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med