Hosta

Hosta

Hosta är ett tecken på att luftvägarna är irriterade. Hosta fungerar nämligen som en skyddsreflex för att rensa luftvägarna, vare sig du är förkyld eller andas in rök.

I samband med en förkylning kommer hosta oftast som ett brev på posten. En annan vanlig orsak är luftrörskatarr, som orsakas av virusinfektioner.

Hosta kan också bero på sjukdomar i luftvägarna eller i lungorna. I ovanliga fall är hostan ett tecken på mer allvarliga sjukdomar. Lunginflammation, astma och KOL är exempel på sjukdomar som kan ge torrhosta.

Symptom

Hosta i sig är ett symptom på att något inte stämmer. Hostan kan vara allt från slemmig till torr och den är ofta värre tidigt på morgonen eller sent på kvällen. 

Behandling

Vanligtvis behöver man inte söka läkarvård vid hosta, men det finns mycket du själv kan göra för att lindra den. Tänk på att hostan oftast blir värre när du ligger ner. Ett tips är att lägga en kudde under madrassen alternativt klossar eller böcker under huvudändan. Se till att dricka mycket. Vatten, givetvis, men varmt honungsvatten med ingefära är också bra. Är hostan extra ihärdig finns både receptfria och receptbelagda hostmediciner som kan lindra.

Hör av dig till oss på Doktor.se

Om du vill ha ytterligare rådgivning och hjälp till hur du kan lindra hostan. Om du har andningssvårigheter, hög feber eller påverkat allmäntillstånd – kontakta akutvården.

Vi samarbetar med