Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är mycket vanligt, och beror på att bakterier tagit sig in i urinvägarna via urinröret. Vanliga symtom är att du behöver kissa oftare än du brukar, och att det svider eller gör ont när du kissar. På Doktor.se kan du få hjälp att bedöma symtomen och om det behövs kan vi hjälpa dig med behandling. Vid symtom på urinvägsinfektion hos gravida, män och barn under 15 år gäller särskilda rekommendationer för vård – läs mer om dem här

Hjälp på 15 minuter

Med vår samarbetspartner urinkollen.se kan du som upplever vanliga symtom på urinvägsinfektion få recept på behandling inom 15 minuter genom att svara på några medicinska frågor*. Tjänsten erbjuds dig som är kvinna och över 15 år och patientavgiften är 100 kronor.

*Gäller ej Stockholm och Skåne

Personlig hjälp direkt i appen

Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan genom att kartlägga symtomen klargöra om det mest sannolikt är urinvägsinfektion, eller om det kan röra sig om något annat. Du som är som kvinna och över 15 år kan efter en läkarbedömning få recept på behandling utskrivet om det bedöms lämpligt.

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion (UVI) är egentligen ett samlingsnamn för alla infektioner i urinvägarna, det vill säga hela vägen från urinröret via urinblåsan och upp till njurarna. Men ordet används oftast för infektion i urinblåsan, som också kallas blåskatarr eller cystit. Det är den vanligaste formen. Bakterierna kan sprida sig vidare uppåt i urinvägarna till njurar och njurbäcken och infektionen kallas då njurbäckeninflammation eller pyelonefrit.

Orsaker till urinvägsinfektion

Mer än hälften av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av en urinvägsinfektion. Infektionen beror på att bakterier kommit in via urinröret, som är ganska kort hos kvinnor. Från urinröret kan bakterier spridas in i urinblåsan och, om man har otur, vidare upp i urinvägarna. Avföringen innehåller många bakterier, och den vanligaste orsaken till urinvägsinfektioner är en tarmbakterie som heter Escherichia coli (E. coli).  Bakterier kan komma in i urinröret i samband med samlag, särskilt vid penetrerande vaginala samlag. Män har ett längre urinrör än kvinnor och det är mer ovanligt att bakterier lyckas ta sig upp till urinblåsan.

Symtom på urinvägsinfektion

Vanliga symtom på urinvägsinfektion i urinblåsan, blåskatarr är:

Om infektionen spridit sig uppåt mot njurar och njurbäcken blir symtomen värre. Då kan du dessutom ha symtom som:

  • hög feber och illamående
  • smärta bak i ryggen, ibland åt ena sidan

Njurbäckeninflammation måste alltid behandlas, annars kan njurarna ta skada.

Kan det vara något annat än urinvägsinfektion?

Det finns andra sjukdomar som ger symtom som liknar urinvägsinfektion. Flera sjukdomar som smittar genom oskyddat sex som klamydia, gonorré och herpes kan ge sveda och obehag när man kissar. Svedan kan också bero på en svampinfektion eller att du har torra slemhinnor, vilket är vanligt efter klimakteriet. Hos män kan symtomen bero på infektioner i sädesledare eller prostata.
De flesta vet själva om det är symtom de känner igen sedan tidigare, eller om det är något nytt och ovanligt. Då kan det vara bra att söka vård för att få en bedömning av symtomen.

Vad kan jag göra själv?

Det finns saker du kan göra själv för att lindra sjukdomen och minska besvären. Främst handlar det om att spola igenom urinvägarna med mycket vätska.  Saker som kan hjälpa är att

  • dricka mycket vatten
  • lindra smärtan med receptfria tabletter mot värk

På apotek och hälsokostaffärer säljs flera produkter som kan användas som för att förebygga eller behandla urinvägsinfektioner. Många innehåller tranbär, antingen som juice eller kapslar, som är en känd huskur vid urinvägsinfektion. Det finns många berättelser om kvinnor som beskriver att de blir hjälpta av tranbär. Samtidigt har de vetenskapliga genomgångar som gjorts inte kunnat visa att tranbär hjälper, vare sig som förebyggande eller som behandling.

Behandling av urinvägsinfektion

För att avgöra vilken behandling du behöver görs en bedömning av dina symtom, hur länge du har varit sjuk och hur du mår i allmänhet. Beroende på bedömningen kan du få olika typer av råd och behandling. För kvinnor som inte är gravida behövs i många fall ingen behandling, utan infektionen går över av sig själv inom en vecka. Men vid svårare infektioner, och vid njurbäckeninflammation behövs behandling med antibiotika. Likaså för män, barn och gravida kvinnor krävs ofta behandling med antibiotika.

När bör jag söka vård?

Om du är kvinna, inte gravid, och känner igen symtomen sen tidigare kan du avvakta med att söka vård. Om du inte börjat känna dig bättre efter tre dagar så kan du behöva behandling för dina besvär. Om du blir mycket sjuk med hög feber och kraftig värk bör du söka fysisk vård direkt. Om du misstänker sexuell smitta, eller inte riktigt känner igen symtomen bör du söka fysisk vård för provtagning.

Rekommendationer för män, barn och gravida

Vid symtom på urinvägsinfektion hos män och barn, eller om du får symtom på urinvägsinfektion när du är gravid gäller andra rekommendationer. Då bör du inte avvakta, utan ska söka fysisk vård direkt för provtagning och behandling vid symtom på urinvägsinfektion.

Frågor och svar om urinvägsinfektion

Här har vi samlat några korta frågor och svar om urinvägsinfektion.

Smittar urinvägsinfektion?

Nej, urinvägsinfektion smittar inte andra.

Går det att förebygga urinvägsinfektioner?

Vissa får urinvägsinfektion mycket lätt, och drabbas av återkommande besvär. Det är vanligt både bland yngre och äldre kvinnor. Då kan det bli aktuellt med behandling i förebyggande syfte. En god vana för att förebygga urinvägsinfektioner är att säkerställa att urinblåsan verkligen töms helt efter att du kissat. Ett knep är att du reser dig upp en kort stund och sedan sätter dig igen och kissar ut det sista. Likaså kan det vara bra att kissa efter att du haft sex. Problem med torra slemhinnor ökar risken för urinvägsinfektioner. Det finns flera både receptfria och receptbelagda läkemedel som kan hjälpa mot torra slemhinnor. På vår sida om underlivet finns fler exempel på vad du själv kan göra för att minska risken för underlivsproblem.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2020-02-20
Granskare: Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se
Senast granskad: 2023-03-21
  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med