Tillbaka till Doktor.se

Bältros

Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. Den beror på att viruset, som ligger vilande i kroppen efter en genomgången vattkoppsinfektion, återaktiveras. Det kan hända i samband med sjukdom, stress och nedsatt immunförsvar men de allra flesta som får bältros är fullt friska i övrigt . Risken för bältros ökar med stigande ålder.

Sjukdomen börjar oftast med en intensiv smärta i ett hudområde och sedan en rodnad. Därefter får man kliande blåsor. Sjukdomen kan vara väldigt besvärlig med långvarig smärta. Man kan få bältros flera gånger.

Sedan våren 2020 finns ett nytt bättre bältrosvaccin i Sverige. Det har funnits i USA och Kanada i flera år och givits i miljontals doser. Vaccinet rekommenderas främst från 50 års ålder. Skyddseffekten är över 90%. Även personer med nedsatt immunförsvar kan ta detta vaccin.  Vaccinet tas som 2 doser med 2 månaders mellanrum.
Pris 2300 kr/dos.
 Läs mer här.

Vanliga frågor

Kan jag vaccinera mig mot bältros fast jag inte vet om jag haft vattkoppor?

Ja, 98 % av alla 12-åringar och 99% av alla vuxna har haft vattkoppor, men även den som inte haft vattkoppor kan ta vaccinet även om det egentligen inte behövs om man inte haft vattkoppor.

Jag har haft bältros. Behöver jag vaccinera mig?

Ja, man kan få bältros flera gånger så även du som haft bältros kan vaccinera dig.

Jag har tagit det äldre bältrosvaccinet. Ska jag ta även det nya vaccinet?

Eftersom det gamla bältrosvaccinet har en lägre skyddseffekt kan du ha nytta av att ta det nya vaccinet också.

  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.