Tillbaka till Doktor.se

TBE

TBE sprids via fästingar. TBE-virus finns runt Stockholm och Mälardalen och främst söderut i Sverige men utbredningsområdet har ökat även norrut de senaste åren.

De siffror som presenterats för 2021 är 546 fall i Sverige varav 155 fall i Stockholmsområdet, 65 fall i Uppsala och 42 fall i Södermanland. Detta är en ökning jämfört med tidigare år då antalet TBE-fall i Sverige under många år varit runt 300. 2020 hade vi 274 fall av TBE i Sverige, varav 71 fall i Stockholmsområdet.

Vem ska vaccinera sig?

Du som bor eller vistas utomhus i områden där fästingar och TBE finns rekommenderas att vaccinera dig mot TBE. Vaccinet finns i barn- och vuxendos och kan ges från 1 års ålder. TBE-vaccin ingår inte i något nationellt program eller högkostnadsskydd utan bekostas av den person som vaccinerar sig.

När och hur ofta ska man vaccinera sig?

Man kan påbörja vaccinationen när som helst på året. Efter 2 doser med 4-12 veckors mellanrum har man ett bra skydd. För den som är äldre krävs 3 doser för ett bra skydd. Sedan följer man ett vaccinationsschema med påfyllnadsdoser för ett fortsatt bra skydd mot TBE.

Vad gör man om man glömt att ta påfyllnadsdos?

Om du glömt att ta en dos och det gått längre tid än rekommenderat så ska du komma och ta din dos så snart du kan. Du behöver inte börja om från början!

Hur gör man för att vaccinera sig?

På Vlg har vår vaccinationsmottagning Drop-in för vaccination helgfria vardagar hela året kl 8:00-12:00 och 13:30-16:00 och tisdagskvällar till kl 19. Vissa dagar har vi även öppet för bokning av vaccinationstid.
För tidsbokning klicka här.

Alla är välkomna att vaccinera sig på Vlg. För vaccination behöver man inte vara listad på vårdcentralen eller bo i närheten.

Pris TBE-vaccination

Vuxen: 400:-/dos
Kampanjpris 280:-/dos (till och med 2022-03-31)
Barn 360:-/dos
Kampanjpris 260:-/dos (till och med 2022-03-31)

  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med