Tillbaka till Doktor.se

Prickmottagning

Kontakta oss​

08-594 210 40, måndag till fredag 08:00-17:00.

Vilka är vi?

På prickmottagningen träffar du en erfaren läkare som är allmänspecialist och som har dermatoskopiutbildning.

Vi är också två ST-läkare som ger uppföljnings kontroller för patienter som behöver regelbundna uppföljningar av sina födelsemärken/ leverfläckar.

Våra läkare samarbetar med hudspecialisterna från Hudcentrum i Hagastaden. Bedömningar av bilderna som eventuellt kan tas vid besöket på prickmottagningen görs av två hudspecialistläkare från Hudcentrum.

​Vem är det för?

Prickmottagningen vänder sig till våra listade patienter som oavsett ålder har en eller flera födelsemärken eller hud- och pigmentfläckar som har ändrat färg eller form, som kliar eller gör ont. Eller för dig som bara önskar kontrollera dina prickar.

​Hur får jag en tid?

För att boka tid till prickmottagningen behöver du vara listad på Väsby läkargrupp. För tidsbokning och information ring 08-594 210 40 eller få information och boka tid via vår reception.

Hur går det till

Du bokas in på ett 10 min besök via sköterska i telefonen eller via receptionen. Vid besöket gör läkaren en första bedömning av dina födelsemärken/leverfläckar med hjälp av ett dermatoskop. Dermatoskop är ett instrument med förstoring och ett starkt polariserat ljus som gör det möjligt för läkaren att granska födelsemärken/leverfläckar. Vid behov tas bilder som skickas till hudspecialister för bedömning. Läkaren återkommer därefter med brevsvar inom några dagar.

Alternativa bedömningar på bilder kan innebära:

  • Ingen åtgärd behövs
  • Vidare uppföljning med dermatoskopi efter några månader
  • I de fall operation rekommenderas skickar läkaren en remiss till hudläkare eller kirurg för att åtgärda det

Målet med prickmottagningen är att identifiera sådana födelsemärken/leverfläckar som behöver tas bort eller måste undersökas vidare. Du kommer inte vid besöket få diagnos om cancer eller inte. Diagnos ställs av den läkare som opererar bort dina hudförändringar och gör biopsi.

Att tänka på inför besöket

– Besöket kostar 200 kr, betalas med kort eller kontant. Frikort gäller. Barn under 18 år har kostnadsfri sjukvård. Uteblivet besök eller sent återbud faktureras med 200 kr, frikort gäller ej för detta.

– Det är mycket viktigt att du kommer minst 10 minuter innan bokad tid. Det kan hända att läkaren ropar på dig tidigare. Vid sen ankomst bokas en ny tid.

– Klä dig gärna så det går snabbt och enkelt att avtäcka de födelsemärken/leverfläckar du önskar få bedömda.

– Svaret får du via brev.

– Besökstiderna på prickmottagningen är endast 10 min långa och inkluderar även tid för dokumentation. Läkaren kommer därför inte ha möjlighet att hjälpa dig med andra besvär, skriva årsrecept eller liknande vid besöket.

Läs mer om:

Födelsemärken/leverfläckar
Hudcentrum Hagastaden

  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med