Hud

Hud

Akne, eksem, psoriasis eller munsår. Huden har i regel uppgift att skydda oss mot bakterier, hjälpa till att hålla rätt kroppstemperatur och med solens hjälp bilda D-vitamin.

Men den kan också drabbas av olika typer av reaktioner, irritationer och sjukdomar. 

Hudbesvär kan uppstå av en rad olika anledningar, så som stress, sömnbrist, vätskebrist, solljus, förkylning, närings- och vitaminbrist eller dålig rengöring. Större eller mindre infektioner i huden kan skapa herpesvirus, som ger munsår, medan inflammerade talgkörtlar orsakar akne. Hudsjukdomar som psoriasis uppstår på grund av att kroppens immunsystem inte fungerar som det ska. Eksem, som är den vanligaste hudsjukdomen, orsakas av inflammation i huden. 

Symptom

Beroende på vad som orsakat hudåkommorna eller hudsjukdomarna kan det uppstå stickande eller rodnande utslag, blåsor som kliar, torra partier i huden, munsår eller fet hud som bildar pormaskar.

Behandling

Det finns bra behandling att få för de flesta hudproblem i form av både receptfria salvor och receptbelagda mediciner. Du kan själv behandla vissa hudbesvär genom att vara extra noggrann med rengöringen, tvätta med mild ansiktstvätt morgon och kväll och undvik feta krämer om du har akne. 

Hör av dig till oss på Doktor.se 

Om du behöver rådgivning i att diagnostisera utslag på huden, klåda eller rodnande och irriterad hud för att få hjälp till lämplig behandling som kan lindra besvären. 

Vi samarbetar med